Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paraguay on homoille paha

Radio ja TV
 
Arvio: dokumentti
Setäni oli 108
Cuchillo de palo, Espanja 2010
Teema klo 21.00

 

Kun paavi vieraili pari viikkoa sitten Paraguayssa, yhteen hänelle järjestetyistä tapahtumista oli kutsuttu myös paikallisia homoaktivisteja. Ele pantiin laajasti merkille, sillä Paraguay on yksi Etelä-Amerikan konservatiivisimpia ja homovastaisimpia maita.

Esimerkiksi Uruguayssa, Argentiinassa ja Brasiliassa onnistuvat samaa sukupuolta olevien avioliitot, Ecuadorissa ja kohta myös Chilessä rekisteröidyt parisuhteet. Paraguayssa ei onnistu kumpikaan. Eikä seksuaalisten vähemmistöjen syrjintää ole kielletty laissa.

Dokumentti Setäni oli 108 kertoo homojen sorrosta Paraguyassa henkilökohtaisen näkökulman kautta. Elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Renate Costa lähtee selvittämään kuolleen setänsä tarinaa. Setä oli homo ja hänen elämäntarinansa vaiettu ja salattu. Ystäviä ja naapureita haastattelemalla sedän kohtalo kuitenkin alkaa aueta. Elokuvan vaikuttavimpiin jaksoihin kuuluvat ne, joissa ohjaaja keskustelee sedästä ja homoudesta yleensä konservatiivisen isänsä kanssa.

Monet elokuvassa viitatuista tapahtumista sijoittuvat Paraguayn entisen presidentin Alfredo Stroessnerin valtakauteen (1954–1989).

Homofobia edesauttoi myös Stroessnerin syrjäyttämistä, joka tapahtui sotilasvallankaappauksessa 1989. Yksi vallankaappauksen syy oli se, että Stroessnerin seuraajaksi pelättiin tulevan hänen sotilasuraa tehnyt poikansa. Poika oli homo, mikä teki hänestä sotilasjohdon silmissä kelpaamattoman Paraguayn presidentiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat