Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varasta tikkari, saat viisi vuotta kakkua

Tuomari päätti täyttää vankilat alaikäisillä ja sai vastineeksi rahaa

Radio ja TV
 
SenArt Films
"Muistatko minut, muistatko poikani. Hän ampui itseään sydämeen", tiukkasi Sandy Fonzo tuomari Mark Ciavarellalta (edessä vas.) tämän oikeudenkäynnin jälkeen helmikuussa 2011. Ciavarellan tuomitsema Fonzon poika oli tehnyt itsemurhan edellisenä vuonna.
"Muistatko minut, muistatko poikani. Hän ampui itseään sydämeen", tiukkasi Sandy Fonzo tuomari Mark Ciavarellalta (edessä vas.) tämän oikeudenkäynnin jälkeen helmikuussa 2011. Ciavarellan tuomitsema Fonzon poika oli tehnyt itsemurhan edellisenä vuonna. Kuva: SenArt Films
Arvio: dokumentti
Rahastusta lapsilla
Kids for Cash, USA 2013
Ohjaus Robert May
TV1 klo 21.35

 

"Tuomari, joka suojelee meitä kaikkia", vakuuttaa ääni television vaalimainoksessa, jonka ehdokas lupaa panna rötöstelevät alaikäiset kuriin kovalla kädellä, "lain mahdollistamin maksimirangaistuksin".

Se vetosi ja tehosi: Mark Ciavarella valittiin vuonna 2005 toiseksi kymmenvuotiskaudeksi Pennsylvanian osavaltion Luzernen piirikunnan päätuomariksi.

Aivan kaikkia Yhdysvaltain kansalaisia hän ei kuitenkaan suojellut, jos käytännössä ketään. Ja lopulta kaikkein räikeimmäksi lakien ja perusoikeuksien rikkojaksi paljastui hän itse.

Mutta tuomitsiko Ciavarella syyttömiä teinejä suljettuihin laitoksiin vuosikausiksi vain silkkaa ahneuttaan, kuten Robert Mayn ansiokkaan dokumentin nimestä Rahastusta lapsilla voi päätellä.

Ei välttämättä. Eivätkä Mayn haastattelemat asiantuntijat niin väitäkään.

Laajasti julkisuutta saanut uskomaton tarina tuomiovallan väärinkäytöstä onkin ohjaaja Mayn perusteellisesti purkamana monisyisempi. Ja parempi niin, dokumentin kannalta.

Lopputulos on kuitenkin tämä: Ciavarella suorittaa nyt 28 vuoden vankeustuomiota, josta voi esimerkillisesti käyttäytyvänä vapautua aikaisintaan 2035. Silloin hän olisi 85-vuotias.

Tuomio voi vaikuttaa pitkältä, sillä hän ei todistetusti tappanut ketään, ei tuhonnut tai hävittänyt kenenkään omaisuutta eikä kavaltanut tai varastanut keneltäkään.

Mutta tarinan edetessä ja todisteiden kertyessä se ei enää vaikuta ylimitoitetulta – kun sen suhteutettaa kärsimyksiin, jotka Ciavarella sysäsi tuomarina liikkeelle.

Dokumentin mukaan hän ehti toimittaa uransa aikana kiven sisään yli 3 000 teini-ikäistä, monet vuosiksi, monet väärin perustein.

Laajaan aineistoon perustuva dokumentti esittelee viisi Ciavarellan tuomitsemaa nuorta, joista yksi osti tietämättään varastetun skootterin, yksi sätti kaverin äitiä pysäkillä, yksi teki vararehtorista ivallisen MySpace-sivun ja kaksi riiteli koulussa. Kyllä, huomautus olisi ollut aivan varmasti paikallaan, mutta ei viiden vuoden tuomio rangaistuslaitoksessa.

Nuorten ja heidän vanhempiensa kertomuksia kuunnellessa iskeekin epäusko. Miten tämä kaikki oli ylipäätään mahdollista, miksi Ciavarella sai jatkaa toimessa niin kauan?

Dokumentti selittää Ciavarellan toimia Columbinen kouluampumisten jälkeisellä vainoharhaisuudella sekä määrätietoisuudella. Hän kiersi säännöllisesti kouluja varoittamassa alaikäisiä ja rankaisi sitten "tottelemattomuudesta" – koulujen turvallisuuden nimissä. Monien todistajien mukaan hän myös suostutteli nuoret luopumaan oikeusavusta ja oikeuksistaan. Oikeudenkäynnit saattoivat kestää vain muutamia minuutteja, jonka jälkeen tuomitut vietiin pois kahleissa.

Eikö oikeusavustaja kuulu kaikille niin kuin Kovassa laissa, muistelee yksi nuori käymäänsä keskustelua. Kyllä, mutta ehkä se ei koske meitä, vastasi toinen kohtalotoveri. Ciavarellan tapauksesta onkin tehty yksi jakso juuri poliisisarja Kovaan lakiin.

Ciavarellan kohtaloksi koitui lopulta modernin maailmaan motiiveista yleisin: raha.

Hän ja hänen kollegansa Michael Conahan saivat voittoperiaatteella toimivan yksityisen nuorisovankilan rakennuttajalta melkein kolmen miljoonan dollarin lahjukset – eräänlaiseksi vastineeksi tuomitsemistaan nuorista. Mutta dokumentti korostaa, että yhteys ei ole ollut yksioikoinen.

Dokumenttiin ennen tuomiotaan haastateltu Ciavarella kiistääkin toimineensa rahasta, vaikka myöntää pahoitellen "löytöpalkkion" oton.

Ja mikä pahinta, hän väittää edelleen toimineensa vilpittömästi vain nuorten parhaaksi, vaikka esimerkit todistavat päinvastaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat