Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iltaa, minulla on syöpä

Stand up -koomikko Tig Notaro puhuu kuolemasta lavashow'ssaan, ja nyt myös Netflixin dokumentissa

Radio ja TV
 
netflix
Voiko traagisista tapahtumista ylipäänsä puhua huumorin keinoin? Dokumentissa koomikko Tig Notaro pohtii tätä moneen otteeseen ja eri tilanteissa, heikkona ja vahvana.
Voiko traagisista tapahtumista ylipäänsä puhua huumorin keinoin? Dokumentissa koomikko Tig Notaro pohtii tätä moneen otteeseen ja eri tilanteissa, heikkona ja vahvana. Kuva: netflix
Arvio: dokumentti
Tig, USA 2015
Ohjaus Kristina Goolsby, Ashley York
Katsottavissa Netflixin maksullisessa nettipalvelussa

 

Amerikkalainen stand up -komiikka on Suomessa aika vieras ilmiö siitä huolimatta, että sen kaikuja voi seurata täälläkin. Tuore Netflix-dokumentti Tig avaakin suomalaiskatsojille koko kulttuuria, vaikka se ei ole ollut sen varsinainen tavoite.

Dokumentin päähenkilö on nelikymppinen stand up -koomikko Tig Notaro, joka oli kotimaassaan kuuluisa jo ennestään, mutta hänen maineensa on kasvanut viime vuosina, kun hän päätti puhua lavashow'ssaan omasta syövästään.

Sen tehdessään Notaro rikkoi sekä stand up -komiikan että ylipäätään julkisuuden tabuja. Omista sairauksista puhuminen ei tosin ole enää kovin harvinaista missään, pikemminkin päin vastoin, mutta kuoleman ja komiikan yhdistäminen on rohkea veto.

Kuolema ja sairaudet tuntuvat olevan Yhdysvalloissa nyt juuri teema, joka tunkee esiin uusista näkökulmista ja juuri komediallisuudenkin kautta. TV1 esittää parhaillaan uusintana draamakomediasarjaa Viimeistä päivää, joka kertoo syöpää sairastavasta nelikymppisestä naisesta. Siinäkin huumorin rajat ovat koetuksella.

Dokumentti seuraa Notaron vaiheita noin viiden vuoden ajalta. Molemmista rinnoista löytyneet syöpäkasvaimet ovat oikeastaan vain viimeinen pisara, sillä Notaro kokee kovia jo ennen leikkausta. Notaron ja dokumentin peruskysymys kuuluu, miten traagisista tapahtumista ylipäätään voi puhua stand up -komiikan keinoin. Onko se edes mahdollista?

Dokumentissa Notaro pohtii tätä moneen otteeseen ja eri tilanteissa, heikkona ja vahvana. Syöpäleikkausten jälkeen lavalle nouseminen on henkisesti yhtä tuskaa, eikä huumori ota onnistuakseen, mutta Notaro ei anna periksi.

Kuvausten aikana tapahtuu lopulta paljon muutakin. Notaro on nelikymppinen ja lesbo, ja hän ehti jo haaveilla lapsista ennen syövän toteamista. Leikkauksen jälkeen hän ottaa ison riskin ja aloittaa hedelmöityshoidot. (Mitähän mieltä suomalaiset lääkärit olisivat hänen ratkaisustaan?)

Tässä vaiheessa dokumentti tulee kertoneeksi jälleen yhdestä amerikkalaisesta nykyilmiöstä. Lasten hankkimisen keinoihin suhtaudutaan ilmeisen huolettomasti, eikä isoistakaan vastoinkäymisistä hevin lannistuta.

Kristina Goolsbyn ja Ashley Yorkin dokumentti on kerronnaltaan yksinkertainen ja vähäeleinen, kuten kohteensa.

Se etenee tarkan kronologisesti, ja kamera saa seurata Tigiä melkein minne tahansa. Loppupuolella se menee jo liioitteluksi: onko aivan välttämätöntä kuvata päähenkilön kasvoja, kun hän kuulee lääkäriltään ratkaisevan uutisen? Puolitoistatuntinen elokuva on myös ylipitkä.

Ei-amerikkalaiselle dokumentti paljastaa riviensä välissä monta kiinnostavaa puolta sikäläisestä huumorista, joka on pahimmillaan pakkomielteistä mutta parhaimmillaan vapauttavaa. Kumpaa se on Tigin tapauksessa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat