Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuoren suomalaisanimaattorin uutuussarja on hieno saavutus

Radio ja TV
 
Yle
Hullu – hullumpi – yläaste kertoo koulusta jossain Pohjois-Suomessa.
Hullu – hullumpi – yläaste kertoo koulusta jossain Pohjois-Suomessa. Kuva: Yle
Arvio: animaatiosarja
Hullu – hullumpi – yläaste, Suomi 2015
Käsikirjoitus, ohjaus, animointi ja musiikki Tuomas Toivainen
TV2 klo 11.01 ja 16.01

 

Kun katsoo animaatiosarjaa Hullu – hullumpi – yläaste, ei arvaisi, että suomalainen peruskoulu on ollut kansainvälisen Pisa-tutkimuksen kärjessä. Koulua käydään siinä aika levottomasti. Viimeisissä, vuonna 2013 julkaistuissa tuloksissa paalupaikka menetettiinkin.

Koulujärjestelmän arvosteleminen ei tosin taida olla Tuomas Toivaiselle ainakaan ensisijainen syy tehdä sarjaansa. Toivainen on 17-vuotias lukiolainen, eli vain muutaman vuoden vanhempi kuin sarjansa yläastetta aloittelevat henkilöhahmot.

Yläaste on Toivaisella sen verran tuoreessa muistissa, että sarja tuntuu uskottavalta. Muutaman minuutin napakoista jaksoista puuttuu itsetarkoituksellinen valistushenki, joka hiipii helposti ulkopuolisten aikuisten tekemiin juttuihin.

Toisaalta Hullu – hullumpi – yläaste on vähän kiltimpi kuin odottaisi. Vai ovatko räävittömät piirrossarjat South Parkista Hulliin vain ehdollistaneet odottamaan rymistelyä poliittisen korrektiuden raamit kaulassa?

Hullu – hullumpi – yläaste on suunnattu tarkasti kohdeyleisölle, samoille varhaisteineille, joita se kuvaa. Taitaa sittenkin olla ihan oikein, että yläasteella ajankohtaisia aiheita käsitellään heille kursailematta mutta ilman turhia ylilyöntejä.

Osa aiheista osoittaa, että maailma – tai ainakaan koulu – ei pohjimmiltaan paljon muutu. Pinaattikeitto jakaa mielipiteitä, ja finnit riivaavat ikuisesti. Sosiaalinen media on sentään hieman uudempi juttu.

Teknisesti Hullu – hullumpi – yläaste pärjää ulkomaisille rajoitetulla tekniikalla tehdyille animaatiosarjoille hyvin. Se on saavutus, sillä Toivainen on kirjoittanut, ohjannut ja animoinut kaikki kahdeksan osaa yksin. Ja tehnyt vielä musiikinkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat