Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanskan Wallander ei tarjoa yllätyksiä

Suomessakin suositun dekkaristin Jussi Adler-Olsenin romaaneista on alettu tehdä elokuvia

Radio ja TV
 
TV5
Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) ja Assad (Fares Fares) tutkivat poliitikon outoa katoamistapausta.
Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) ja Assad (Fares Fares) tutkivat poliitikon outoa katoamistapausta. Kuva: TV5
Arvio: elokuva
Vanki ★★★
Kvinden i buret, Tanska 2013
Ohjaus Mikkel Nørgaard
Pääosissa Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Sonja Richter
TV5 klo 23.55 (K16)

 

TanskalainenVanki oli valmistumisvuonnaan kotimaansa katsotuin elokuva. Maan trillerilaatuun tottuneelle elokuvassa ei ole mitään yllättävää, mutta suosion takasikin Jussi Adler-Olsenin samanniminen romaani, johon elokuva perustuu.

Vanki-romaani (2012) on ilmestynyt myös suomeksi, ja pohjoismaisen dekkariviihteen ystävät ovat sen myötä löytäneet Adler-Olsenin täälläkin. Vangin jälkeen häneltä on suomennettu myös Metsästäjät (2013), Pullopostia (2014) ja Tapaus 64 (2015).

Myös Metsästäjistä on valmistunut elokuva viime vuonna.

Uusilla pohjoismaisilla dekkareilla, sekä kirjoilla että elokuvilla ja tv-sarjoilla, on aina kysyntää, joten Adler-Olsenin kirjojen päähenkilöllä, etsivä Carl Mørckillä, voi hyvinkin olla tulevaisuutta myös valkokankaalla. Adler-Olsenilla ainakin menee lujaa, sillä viime vuonna ilmestyi jo sarjan kuudes romaani.

Mørck on mitä tyypillisin poliisipäähenkilö: ryppyotsainen, yksinäinen, sosiaalisesti kömpelö mutta pakkomielteinen. Jos Tanskasta etsii vertailukohtaa, häntä voisi kutsua miespuoliseksi Sarah Lundiksi. Tai yhtä hyvin Tanskan Wallanderiksi.

Mørckin rooliin on pestattu monessa sarjassa ja elokuvassa nähty karheankomea Nikolaj Lie Kaas, Tanskan Tommi Korpela. Elokuva toimii tai on toimimatta hänen karismansa varassa. Mørckin apurina toimii sosiaalisempi Assad. Häntä näyttelee elokuvassa ruotsalainen Fares Fares, joka tunnetaan paremmin ohjaajana (Jalla! Jalla!, Kopps, Zozo).

Vanki pohjustaa Mørckin oman murharyhmän, Osasto Q:n, perustamista. Sen syntysanat lausutaan elokuvan lopussa, ja Adler-Olsenin kirjasarjaa kutsutaan samalla nimellä.

Vangissa Mørck ja Assad päätyvät tutkimaan oudosti kadonneen poliitikon Merete Lynggaardin ( Sonja Richter ) tapausta.

Lynggaard nähtiin viimeisen kerran aivovammaisen veljensä seurassa lautalla ja yleisesti uskotaan, että hän on hypännyt mereen. Mutta miksi hän olisi niin tehnyt, ihmettelee Mørck.

Aika pian katsojalle annetaan vahvistusta, että Mørck on oikeilla jäljillä. Mørck uhmaa pomojensa määräyksiä – kuten päähenkilöt aina – mutta saa kuitenkin Assadin puolelleen toivottoman tuntuisessa tapauksessa.

Lynggaardin Uffe-veljeä näyttelee Mikkel Boe Følsgaard, Perilliset-sarjan Emil, joka tässä roolissa ei juuri pääse puhumaan.

Elokuva on tuotettu tyylillä, mutta kelvollinen ulkokuori ei pelasta liian yksinkertaista tusinasisältöä.

Tarinan tekee tympeäksi järjetön sadismi, joka on monen nykydekkarin heikkous.

Kun ei enää mitään muuta keksitä, päästetään mielikuvitus liikkeelle väkivaltakuvauksissa. Samaan sortui jo Henning Mankell aikoinaan.

Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat