Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kowalski on Amerikan viimeinen sankari

Radio ja TV
 
Yle
Ohjaaja Sarafian olisi halunnut pestata Kowalskin rooliin Gene Hackmanin, mutta siihen valittiin tuntemattomampi Barry Newman.
Ohjaaja Sarafian olisi halunnut pestata Kowalskin rooliin Gene Hackmanin, mutta siihen valittiin tuntemattomampi Barry Newman. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Vanishing Point – nasta laudassa ★★★★
Vanishing Point, USA 1971
Ohjaus Richard C. Sarafian
Teema klo 21.50 (K16)

 

Vanishing Point on 1970-luvun road movie -kulttiklassikko ja lajityyppinsä pelkistetyimpiä teoksia.

Richard C. Sarafianin ohjaamassa elokuvassa mies nappaa spiidiä ja lähtee ajamaan valkoisella Dodge Challengerilla kohti Kaliforniaa ja San Franciscoa täysin epärealistisella aikataululla.

Päähenkilö Kowalski ( Barry Newman ) saa heti poliisit peräänsä vain kaahaamisen takia. Dodge kiitää Utahin ja Nevadan autiomaan halki, ja maisemien vilistessä Kowalski näkee lyhyitä takaumia menneeseen elämäänsä. Kowalski on ehtinyt kunnostautua Vietnamissa, työskennellä poliisina ja ajaa kilpaa niin autolla kuin moottoripyörällä. Surullinen rakkaustarinakin on haavoittanut hänen sieluaan.

Kowalski saa kannustusta pienen kaupunkipahasen sokealta soul-dj:ltä, Super Soulilta (mahtava Cleavon Little ), joka seuraa takaa-ajoa poliisiradion kautta. Super Soulin hillitön puhevirta on kuin Kowalskin alitajunnan ääni, mihin viittaa sekin, että radioasema on nimeltään KOW. Super Soul kutsuu Kowalskia runollisesti "planeetan viimeiseksi vapaaksi sieluksi" ja "Amerikan viimeiseksi sankariksi".

Upeasta kuvauksesta, musiikista, Super Soulin juonnoista, absurdeista hahmoista, autiomaan hiljaisuudesta ja meluavista autoista syntyy lähes surrealistinen kokonaisuus, joka kuvaa myös post-hippiajan mielentilaa ja yhteiskunnan ristiriitoja.

Saman roadlyriikan toisessa päässä komeilee True Detective -sarjan ykköskausi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat