Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteellinen tyylittely vaihtui realistiseksi trendikkyydeksi

Suomalaisten sketsisarjojen lavastus on muuttunut huimasti vuosikymmenien saatossa

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Kalevi Rytkölä Yle
Televisiolla ei ole realismin vaatimusta, joten siinä on ollut mahdollista abstrahoida ja tyylitellä, sanoo elokuva- ja tv-lavastuksen lehtori Kimmo Turunen. Esimerkki Velipuolikuusta vuodelta 1984.
Televisiolla ei ole realismin vaatimusta, joten siinä on ollut mahdollista abstrahoida ja tyylitellä, sanoo elokuva- ja tv-lavastuksen lehtori Kimmo Turunen. Esimerkki Velipuolikuusta vuodelta 1984. Kuva: Kalevi Rytkölä Yle

Näky on kuin mistä tahansa tämän päivän suomalaiskodista. On vaaleat huonekalut, vaaleat tapetit ja muutoinkin vaalea sisustus. Kyseessä ei kuitenkaan ole todellinen koti vaan osa Siskonpeti-sarjan (2014) lavastusta.

Aidonnäköiset kodit ovat vain yksi osa Siskonpedin yleisilmettä. Vaaleutta huokuva trendikkyys näkyy tunnistettavasti sarjan muissakin sketseissä.

Niiden realistinen ilme johtuu paljolti siitä, että sketsit on kuvattu aidoilla tapahtumapaikoilla eli oikeissa kodeissa ja miljöissä, jotka on lavastettu sarjan tarpeisiin sopiviksi.

"Tavoitteenamme oli luoda modernin skandinaavinen maailma. Lavastus on tietoisesti hyvin sisustuslehtimäistä ja trendikästä, suoraan tätä päivää. Vain muutamat sarjan sketseistä on kuvattu studiossa", Siskonpedin lavastaja Suvi Rossi sanoo.

Samantapainen pyrkimys realistiselta ja autenttiselta näyttävään lavastukseen näkyy myös monissa muissa tämän päivän sketsisarjoissa, kuten Kätevässä emännässä ja Ketosessa & Myllyrinteessä.

Vielä 1980-luvulla sketsisarjojen lavastus oli pelkistetympää, kaukana realismista. Legendaarisen Velipuolikuun (1983) sketseissä baari syntyi pöydästä ja kahdesta tuolista ja bussipysäkki pelkästä tolpasta. Joskus miljööksi riitti vain yksivärinen tausta, jonka edessä näyttelijät toilailivat.

"Harvoihin sketseihin rakennettiin erikseen seinät. Minua kiinnosti enemmän visuaalinen tila kuin ehjät huoneet, Velipuolikuun lavastaja ja puvustaja Satu-Marja Nygren muistelee.

"Lavastusta luotiin paljon valoilla. Alun perin lavastuksen ja puvustuksen oli tarkoitus olla symbioosissa, mutta ratkaisua ei ollut aikaa toteuttaa. Joidenkin sketsien lavasteissa käytettiin samaa kangasta kuin puvuissa."

Pelkistetyn epärealistinen lavastus jatkui Velipuolikuun aikalaisissa, Ylen tuottamissa Mutapainin ystävissä (1984) ja Hymyhuulissa (1987). Samaa niukkuutta esiintyi myös Maikkarin puolella muun muassa Älyvapaassa palokunnassa (1984), Soitinmenoissa (1985–1987) ja Vesku Show'ssa (1988–1991).

Pelkistetyn ilmeen voisi helposti luulla johtuvan siitä, että ohjelmat haluttiin toteuttaa mahdollisimman halvalla. Tästä ei kuitenkaan ollut kysymys.

Aalto-yliopiston elokuva- ja tv-lavastuksen lehtori Kimmo Turunen mieltää 1980-luvun sketsisarjojen pelkistetyn lavastuksen osaksi laajempaa televisuaalista perinnettä.

"Televisiolla ei ole ollut samanlaista realismin vaatimusta kuin elokuvalla. Näin ollen televisiossa on ollut mahdollista abstrahoida ja tyylitellä", televisuaalisuuden olemusta väitöskirjaansa varten tutkiva Turunen kertoo.

Turusen mielestä televisuaalinen tyylittely näkyi vahvana 1980-luvulla, joka tunnetaan muutoinkin visuaalisuuden aikakautena. Tuolloin nousi myös esille uusi polvi, joka arvosti viihteen tekemistä ja halusi tehdä televisiota uudella tavalla.

"80-luvulla tavallaan kertautui 60-luvun tilanne. Silloinkin Ylen palvelukseen värväytyi nuorta väkeä, joka halusi satsata visuaalisuuteen", Turunen sanoo.

Tämän päivän sketsisarjoja tekee jälleen uusi polvi omalla tavallaan. Nykyiset nuoret tekijät ovat selvästi kiinnostuneempia elokuvasta kuin televisiosta. Tämän vuoksi sketsisarjojenkin ilme on muuttunut realistisemmaksi.

"Mutta kyllä televisuaalista tyylittelyä näkee nykypäivänkin sketsiviihteessä. Esimerkiksi Jopet-show'n lavastuksessa käytetään hienosti hyväksi nykyajan digi-tekniikkaa", Turunen sanoo.

 

Siskonpeti TV2:ssa klo 21.00.

Yle
Siskonpeti-sarjan lavastus on tietoisesti sisustuslehtimäistä ja trendikästä. Pääosa sen sketseistä kuvattiin oikeissa kodeissa ja miljöissä, jotka lavastettiin sarjan tarpeisiin sopiviksi.
Siskonpeti-sarjan lavastus on tietoisesti sisustuslehtimäistä ja trendikästä. Pääosa sen sketseistä kuvattiin oikeissa kodeissa ja miljöissä, jotka lavastettiin sarjan tarpeisiin sopiviksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat