Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tappava ase -elokuvien hahmot täydentää musiikki

Radio ja TV
 
warner bros.
Sub esittää neliosaisen Tappava ase -sarjan 31. 7.–8. 8. Elokuvien eripuraista poliisikaksikkoa esittävät Danny Glover ja Mel Gibson.
Sub esittää neliosaisen Tappava ase -sarjan 31. 7.–8. 8. Elokuvien eripuraista poliisikaksikkoa esittävät Danny Glover ja Mel Gibson. Kuva: warner bros.
Elokuva
Tappava ase
Lethal Weapon, USA 1987
Ohjaus Richard Donner
Sub klo 21.00 (K16)

 

"Rakenteeltaan ne muistuttavat oopperoita", sanoi viime keväänä Espoossa esiintynyt alttosaksofonisti David Sanborn. Niinkö? Kyse oli nimittäin Tappava ase -elokuvista.

Richard Donnerin ohjaamaa poliisielokuvien kuuluisaa sarjaa on ehditty eritellä monesta kulmasta, miesten kaveruussuhteista kansallisuusaatteisiin. Mutta onko kukaan verrannut elokuvia koskaan oopperaan? Ehkä ei.

Sanborn kuitenkin tietää, mistä puhuu, ainakin omalta osaltaan. Hänen alttosaksofoninsa nimittäin antaa sisäisen äänen Tappava ase -elokuvasarjan vanhemmalle epäsankarilliselle sankarille, rikospoliisi Roger Murtaughille ( Danny Glover ).

Aivan samalla tavalla kuin sähkökitaristi Eric Clapton eläytyy Murtaughin työparin Martin Riggsin ( Mel Gibson ) epävakaaseen tunnemaailmaan.

Musiikilla onkin kaikissa Tappavissa aseissa tavallista tärkeämpi, elokuvaa elävöittävä ja jäntevöittävä rooli. Sitä voi testata mykistämällä vastaanottimen äänen.

Elokuvien toimintakohtauksissa on tietysti kohtuullisesti vauhtia jo ilman Michael Kamenin (1948–2003) säveltämää orkesterimusiikkiakin. Mutta eläkepäiviä jo tähyävä väsähtänyt Murtaugh sekä vaimoaan sureva itsetuhoinen Riggs ovat kokonaisia vasta Sanbornin ja Claptonin pienten, kaikissa elokuvissa kertautuvien teemojen täydentäminä.

Clapton on tunnettu monilta bluespohjaisilta rocklevyiltä, joita hän on omissa nimissään tehnyt sukupolvensa suurena sähkökitarasankarina vuodesta 1970.

Oman erottuvan soundin kehittänyt saksofonisti Sanborn on puolestaan sooloillut sadoilla levyillä ja kymmenillä hiteillä rockista poppiin ja souliin – David Bowiesta, Elton Johniin ja Stevie Wonderiin.

Hän saattaakin olla sukupolvensa jäljitellyin alttosaksofonisti, vielä enemmän kuin Clapton sähkökitaristina. Mutta Tappava ase -elokuvissa Sanborn on yhtä kuin Roger Murtaugh, joka on oman mottonsa mukaan "too old for this shit". Ja se myös kuuluu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat