Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fiksujen ihmisten klubit kokoontuivat

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Erik Toivanen on seitsenkertainen Suomen Tietoviisas.
Erik Toivanen on seitsenkertainen Suomen Tietoviisas.

Suomalaisten tietokilpailujen historia on todellinen fiksujen ihmisten klubi. Kilpailuista ensimmäinen, Viisasten kerho, aloitti radiossa jatkosodan jälkeen. Kuulijat saivat lähettää kolmesta nimettömästä jäsenestä koostuvalle kerholle kysymyksiä, joista juontaja Tauno Rautiainen valitsi lähetykseen pääsevät. Niistä maksettiin 100 markan palkkio, ja jos kysymys oli niin hyvä, että siihen ei osattu vastata, sai lähettäjä lisäpalkkion. Rautiainen juonsi radiossa myös Ota tai jätä- ja Visailukisailu-kilpailuja.

Rautiaista pyydettiin juontajaksi myös TES-TV:ssä 1958 käynnistyneeseen Tupla tai kuitti -ohjelmaan. Hän kieltäytyi pestistä, mutta ilmoitti vaimonsa tulevan kyllä. Niin alkoi Kirsti Rautiaisen yli 20 vuotta kestänyt juontajanura. Hän myös osallistui kysymysten tekoon. Kilpailuissa pärjäsi tuolloin vain tietämällä, ei arvailemalla.

Suomen tietoviisas -kilpailua järjestettiin vuosina 1990–1998, ja kilpailun voitti seitsemän kertaa hammaslääkäri Erik Toivanen. Hänet onnistuttiin lopulta voittamaan vasta kahden kisailijan yhteisvoimin. Joukkueen muodostivat Lauri Ranta ja Yrjö Salin, jotka olivat aikaisemmin nousseet palkintosijoille yksittäisinä kilpailijoina. Edes tietokilpailutuomari Jyrki Otila ei pystynyt voittamaan Toivasta.

Mutta olihan Toivanen ollut yksi Viisasten kerhon jäsenistä. Kerho kokoontui radiossa lopulta kokonaiset 50 vuotta, ja sitä juonsi Tauno Rautiaisen kuoltua Kauko Saarentaus. Hän kokosi 1980-luvulla tietovisailukirjan Kirsti Rautiaisen kanssa ja 1990-luvulla toisen Jyrki Otilan kanssa.

Ettäs tiedätte!

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat