Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuban vallankumous ei kuulunut kaikille

Julian Schnabelin vähemmän tunnettu elokuva kertoo homoseksuaalien ahdingosta Kuubassa

Radio ja TV
 
Yle
Kirjailija Reinaldo Arenasia esittää taitavasti ja vivahteikkaasti espanjalaisnäyttelijä Javier Bardem.
Kirjailija Reinaldo Arenasia esittää taitavasti ja vivahteikkaasti espanjalaisnäyttelijä Javier Bardem. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Ennen yötä ★★★
Before Night Falls, USA 2000
Ohjaus Julian Schnabel
Pääosissa Javier Bardem, Oliver Martinez, Andrea di Stefano, Johnny Depp
Yle Areenassa 31. 8. asti

 

Amerikkalainen Julian Schnabel on ohjannut uransa aikana neljä pitkää fiktioelokuvaa, joista kaksi on ollut menestyksiä: Basquiat (1996) ja Perhonen lasikuvussa (2007). Kaksi muuta, Miral (2010) ja Ennen yötä, ovat jääneet vähemmälle huomiolle, mutta kaikki ovat tavallaan kiinnostavia. Lisäksi hän on ohjannut konserttielokuvan Lou Reed's Berlin (2007).

Schnabel on tehnyt mittavamman uran kuvataiteilijana, ja hänen retrospektiivinen näyttelynsä vieraili Suomessakin, Kiasmassa keväällä 2008.

Ennen yötä perustuu kuubalaisen Reinaldo Arenasin omaelämäkerralliseen romaaniin. Se ilmestyi postuumisti Yhdysvalloissa vuonna 1992. Arenas pääsi pakenemaan Kuubasta 1980, mutta hän kuoli aidsiin 1990.

Arenas kasvoi maalla, ja hän liittyi Castron kannattajiin jo nuorena poikana. Hän ehti kokea lyhyen seksuaalisen vapautumisen hetken, joka seurasi vallankumouksen hyökyä, ja samaan aikaan hän itsekin oli juuri herännyt homoseksuaalisuuteensa.

Vallankumous kääntyi kuitenkin nopeasti homoja vastaan, ja Arenas sai kokea olevansa ei-toivottu, "vastavallankumouksellinen", myös siksi, että hän oli päättänyt ryhtyä kirjailijaksi. Arenasista kasvoi lopulta Castron hallinnon kiihkeä vastustaja.

Arenas onnistui julkaisemaan muutaman romaanin jo Kuuban-vuosinaan, vaikka ahdinko kasvoi nopeasti. Schnabelin elokuvassa nähdään kohtaus, jossa Arenas salakuljettaa käsikirjoituksen ranskalaisen pariskunnan mukana. Romaani julkaistiin sittemmin Ranskassa.

Schnabel maalaa 1960-luvun vaihteen Kuubaa täyteläisin ja sensuellein kuvin. Arenas liikkuu ystäväporukkansa seurassa estottomasti ravintoloissa ja uimarannoilla, eikä se tunnu juuri haittaavan muita. Kun käänne tapahtuu, homoja aletaan sulkea vankiloihin. Niin myös Arenas.

Schnabel välttää tavanomaisinta sortokuvastoa, eikä Ennen yötä ole painostava elokuva. Päällimmäisenä siitä välittyy Arenasin voimakas toivo ja elämänhalu, mistä suurin ansio kuuluu espanjalaisnäyttelijä Javier Bardemille.

Bardem osoittaa muuntautumiskykyään, sillä hänet on nähty useammin kivikasvoisten miesten rooleissa. Bardemin Arenas on herkkä ja lapsenomainen, kuten Arenaskin on omien kuvaustensa perusteella ollut.

Arenasin mielentiloja Schnabel tavoittaa hienosti, mutta tarina etenee välillä epätasaisesti. Elokuvassa häiritsee kaksikielisyys: Kuuban-kohtauksissa puhutaan enimmäkseen murrettua englantia mutta välillä myös espanjaa. Englantia ehkä siksi, että Schnabel on pestannut sivurooliin Johnny Deppin ja Sean Pennin.

Bardemin pehmeää espanjankielistä kertojanääntä voisi kuunnella loputtomiin, ja senkin takia englanti särähtää korvaan.

Reinaldo Arenasilta on suomennettu kaksi romaania: Harhanäkyjen maailma (1966) ja Matka Havannaan (1990).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat