Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhä harmaammaksi ankeutuu tämä maailmamme

Radio ja TV
 
Harri larjosto
Autokuskikin (Janne Virtanen) on harmaa kuin savesta muovattu.
Autokuskikin (Janne Virtanen) on harmaa kuin savesta muovattu. Kuva: Harri larjosto
Arvio: lyhytelokuva
Kulkutauti, Suomi 2009
Käsikirjoitus ja ohjaus Harri Larjosto
Teema klo 19.30

 

Harri Larjosto (s. 1952) pyrkii haastamaan ja hämmentämään yleisönsä taiteellaan, johon kuuluu kaikenlaista maalauksista installaatioihin, valokuvista videoihin. Hän tuo niihin usein elokuvallisia elementtejä.

Kun Larjosto tekee elokuvaa, hän ei lähesty sitäkään perinteisesti tarinan kautta. Puolituntinen Kulkutauti kulkee jakeluauton kuljettajan ( Janne Virtanen ) mukana työpäivän verran.

Rakenne on kokeellisen elokuvan suoraviivaisin osa. Sitä ei kannata edes yrittää katsoa perinteisesti, juonta seuraten.

Ennemmin kannattaa imeskellä vaikutelmia valjuista kuvista.

Matka kulkee varastoissa, autokaupassa, supermarketissa, toimistokompleksissa, kehätiellä ja muissa korostetun kalseissa teollisissa ympäristöissä, joita riittää kaupunkien keskustoja ympäröivillä bisnesvyöhykkeillä.

Kylmä keinotekoisuus tuntuu tarttuvan myös lasten päiväkotiin ja muihin periaatteessa ihmisystävällisiin paikkoihin – ja jopa ihmisiin itseensä.

Yhä useampi autokuskin kohtaama on harmaa kuin savesta muovattu.

Epäinhimillisyys on kulkutauti, johon Larjoston elokuvan nimi viittaa. Se on harmaa vyöhyke, joka uhkaa levitä mekaanisen työn ja tarkoituksettoman vapaa-ajan luoman tylsyyden mukana.

Larjosto näkee maailman kokonaisuutena, johon jokainen ihminen vaikuttaa. Se on kuin kone, jonka rattaita olemme ja jonka osasina levitämme harmautta yhä laajemmalle.

Larjosto ei tarjoa vaihtoehdoksi kliseisiä luontokuvia eikä tyrkytä ratkaisuja. Hän jättää jokaisen omalle vastuulle, kuinka suhtautua hänen näkemykseensä yhä harmaammaksi ankeutuvasta maailmasta. Se voi olla tehokkaampaa kuin naiivi rakentavuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat