Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moneyball on kielikuva Obaman valtakaudesta

Radio ja TV
 
TV5
Tosielämän baseballmanageria Billy Beanea esittää Brad Pitt.
Tosielämän baseballmanageria Billy Beanea esittää Brad Pitt. Kuva: TV5
Elokuva
Moneyball, USA 2011
Ohjaus Bennett Miller
Pääosissa Brad Pitt, Brent Jennings, Chris Pratt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright
TV5 klo 1.10

 

"Mikään ei yllättänyt minua vaali-iltana – ei mikään", sanoi Barack Obaman poliittinen strategi David Axelrod marraskuussa 2012. Obama oli juuri valittu toiselle kaudelle, ja Axelrodin mukaan äänet olivat tulleet aivan niin kuin niiden oli laskettu tulevan.

Monet kommentoijat käyttivät Obaman kampanjasta sanaa moneyball, rahapallo. Sanalla viitattiin siihen, kuinka Obaman vaalikampanja käytti tilastotietoja hyväkseen. Kampanja laski tarkkaan, millaiset ihmiset äänestävät ketäkin, minkä takia ja kuinka varmasti. Lisäksi se tiesi hyvin, keiltä saa rahaa vaalikampanjaan.

Kampanjaa ei käyty poliittisella vaistolla vaan valtavilla tietovarastoilla.

Sana moneyball tuli poliittiseen keskusteluun baseballista. Noin vuotta ennen vaaleja ensi-iltansa saanut elokuva Moneyball (2011) kertoo tilastostrategian käytöstä baseballin maailmassa. Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa baseballmanageri Billy Beane ( Brad Pitt ) alkaa kasata uutta joukkuetta urheilutilastojen pohjalta. Aikaisemmin alalla on luotettu vaistoon ja fiilikseen.

Sittemmin moneyball-sanalla on alettu tarkoittaa massiivisten tilastotietojen käyttöä missä tahansa asiassa.

Obaman hallinto on muutenkin hyvin moneyball-henkinen: Se korostaa tutkimustiedon ja datan käyttöä. Se pyrkii olemaan teknokraattinen ja kontrolloitu. Se ei etsi draamaa eikä suuria eleitä vaan tehokkaita ja halpoja uudistuksia.

Ronald Reaganin presidenttikauden (1981–1988) hengen on nähty tiivistyneen isänmaallisessa nyrkkeilyelokuvassa Rocky IV (1985). Nörtimpi ja miedompi Moneyball on samalla tapaa metafora Obaman hallinnosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat