Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuningas on kuolevainen

Uusi ja vanha radioilmaisu kohtaavat Juha Siltasen kuunnelmajärkäleessä

Radio ja TV
 
Seppo Sarkkinen Yle
Heikki Määttäsellä on kuunnelmasarjassa useita rooleja. Tässä hän on Katariina de' Medici, Ranskan leskikuningatar ja Frans II:n äiti.
Heikki Määttäsellä on kuunnelmasarjassa useita rooleja. Tässä hän on Katariina de' Medici, Ranskan leskikuningatar ja Frans II:n äiti. Kuva: Seppo Sarkkinen Yle
Arvio: kuunnelma
Kuninkaan pojat, Suomi 1995
Käsikirjoitus, ohjaus ja sävellys Juha Siltanen
Pääosissa Kauko Laurikainen, Jukka Voutilainen, Matti Pellonpää ja Heikki Määttänen
Radio 1 klo 15.00
Uusinnat maanantaisin klo 19.03

 

Juha Siltasen radioteoksessa kuolema on lakoninen. Kuninkaat kuolevat yksi toisensa jälkeen, ja tuhansia ihmisiä tapetaan. Tätä ei alleviivata mitenkään.

Kuninkaan pojat on historiallinen kertomus Ranskan kolmesta hallitsijasta Frans II:sta, Kaarle IX:stä ja Henrik III:sta. Tarina sijoittuu vuosien 1559 ja 1589 välille. Aikakautta leimaa katolisen ja protestanttisen kristinuskon tulkinnan välinen kamppailu.

Vuonna 1995 valmistunut merkkiteos on murroskauden kuunnelma, jossa ovat yhtä aikaa läsnä sekä vanha että uusi kuunnelmatraditio. Ristiriita löytyy jo kuunnelman määrittelystä "radiofoniseksi romaaniksi".

Radiofonisuus viittaa äänen ja musiikin suureen merkitykseen kokonaisuudessa. Kuninkaan pojat oli Ylen Radioteatterin ja Kokeilustudion yhteistuotanto.

Äänisuunnittelijoina olivat Kokeilustudion useasti palkittu Juhani Liimatainen ja Radioteatterin sittemmin jopa maailmanluokan radioäänisuunnittelijaksi noussut Tiina Luoma, joka alkoi löytää oman akustisen käsialansa nimenomaan tämän teoksen myötä.

Kuninkaan poikien synnyssä korostuivat uudella tavalla sekä ohjaajan että tuottajan roolit, joiden merkitys nykyään on radiodraamassa itsestäänselvyys. Siltasen vahvuutta äänellistä kokonaisuutta painottavana ohjaajana lisäsi se, että hän sävelsi myös teoksen musiikin itse.

Toisaalta Kuninkaan pojat on kuitenkin "romaani" eli lähtökohdiltaan hyvin kirjallinen, mikä edustaa kuunnelmassa enemmän menneisyyttä kuin nykyisyyttä.

Vanhakantaisuutta ilmentävät myös esimerkiksi teatraalisuus ja kertojan käyttö tarinan kuljettamisessa – olkoonkin, että kertojasta kuoriutuu tarinan edetessä keskeinen roolihahmo.

Yksi omaleimainen piirre kuunnelmassa on mieskerronta. Naisten roolihahmot ovat hyvin ohuita, vaikka yhdellä heistä onkin huomattavasti valtaa.

Lisäksi naisia – siis kaikkia naisia – esittää yksi mies, Heikki Määttänen.

Kahdeksanosaisena uusittava kuunnelmajärkäle vaatii yleisöltään keskittymistä. Muuten esimerkiksi kielelliset piilonokkeluudet voivat jäädä huomaamatta.

Historiallisille tapahtumille uskollinen tarina leikittelee aikakausilla tuomalla 1500-luvulle elementtejä nykyisyydestä. Lisää knoppeja löytyy äänimaisemasta.

Karnevalistisuudesta hiljaisuuteen ja takaisin etenevä kuunnelma on kuvaus vallasta, valtiosta ja uskonnosta. Se on myös kuvaus väkivaltaisesta ajanjaksosta, jolloin alkoivat orastaa monet nykyään itsestäänselvinä pidetyt asiat, kuten demokratia, humanismi ja länsimainen sivistys.

Kuninkaan pojat on äänisuunnittelijoiden Juhani Liimataisen (vas.) ja Tiina Luoman sekä ohjaaja Juha Siltasen yhteistyö.
Kuninkaan pojat on äänisuunnittelijoiden Juhani Liimataisen (vas.) ja Tiina Luoman sekä ohjaaja Juha Siltasen yhteistyö.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat