Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beat-kirjallisuus istuu dokumenttiin, beatnikit elokuviin

Radio ja TV
 
yle
Beatkirjailijoista on säilynyt paljon kiinnostavaa kuvamateriaalia. Tässä velmuilee Jack Kerouac New Yorkissa vuonna 1953.
Beatkirjailijoista on säilynyt paljon kiinnostavaa kuvamateriaalia. Tässä velmuilee Jack Kerouac New Yorkissa vuonna 1953. Kuva: yle
Dokumentti
Beat-sukupolvi
Beat Generation, Ranska 2013
Teema klo 21.00

 

Kirjallisuudesta kertovilla dokumenteilla on aina sama ongelma. Kirjallisuutta on vaikeampi esitellä kuvalla ja äänellä kuin vaikka arkkitehtuuria, kamarimusiikkia tai tanssia. Kirjallisuus tapahtuu sanoissa. Sanoja ei voi näyttää kovin pitkään ruudussa.

Ranskalaisdokumentilla Beat-sukupolvi (2013) on kuitenkin ollut tavallista helpompi tehtävä. Dokumentti keskittyy Allen Ginsbergiin, Jack Kerouaciin ja William S. Burroughsiin, joista kaikista on säilynyt paljon laadukasta kuvamateriaalia. Mukana on paitsi tyylikkäitä valokuvia ja vanhoja tv-haastatteluita, myös kirjailijoiden ääneen lukemia tekstejä. Beatkirjallisuus kuulostaa ääneen luettuna todella hyvältä. Kaikki hyvä kirjallisuus ei kuulosta.

Dokumentin lopussa ruutuun saapuvat beatnikit, 1950-luvulla syntyneen nuorisoalakulttuurin edustajat. Heitä näkyy hämmentävän usein 1950–60-luvun Yhdysvaltoihin sijoittuvissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Coenin veljesten Valtapeli -elokuvassa (1994) käydään beatnikbaarissa, ja elokuvassa Vähät rakkaudesta (2003) tavataan beatnikejä juhlissa. Jopa Mad Menin Don Draper ehti hengailla hieman beatnikien kanssa.

Beatnikien tapaaminen taitaa kuitenkin olla yleisempää elokuvissa kuin mitä se oikeassa elämässä oli. Alakulttuuri edustaa katsojille 1950-lukua ja 1960-luvun alkua, vähän niin kuin hipit edustavat 1960–1970-luvun vaihdetta. Ja onhan 1970-luvulle sijoittuvissa suomalaisissa ajankuvauksissa usein mukana joku ärhäkäs vasemmistolainen.

Keitähän nähdään 1990-luvun ajankuvauksissa?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat