Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salla Sorri on naisemme maailmalla

12-vuotiaana syntynyt kiinnostus dokumenttielokuvaan on vienyt Salla Sorrin pitkälle

Radio ja TV
 
Kari Pullinen
"Olisin halunnut tanssijaksi ja olen opiskellut venäjää, folkloristiikkaa ja viestintää. Elokuva tuntui sopivalta, koska siinä yhdistyy monta asiaa ja vielä tarinankerrontakin", Salla Sorri sanoo.
"Olisin halunnut tanssijaksi ja olen opiskellut venäjää, folkloristiikkaa ja viestintää. Elokuva tuntui sopivalta, koska siinä yhdistyy monta asiaa ja vielä tarinankerrontakin", Salla Sorri sanoo. Kuva: Kari Pullinen

Kun Salla Sorri näki Pirjo Honkasalon dokumentin Tanjuska ja 7 perkelettä (1993), hän oli suunnilleen saman ikäinen kuin sen 12-vuotias päähenkilö. Riivatuksi epäillystä virolaistytöstä kertova elokuva sytytti kiinnostuksen dokumenttielokuvaan.

Se kiinnostus on vienyt Sorrin (s. 1981) pitkälle. Hän valmistui Aalto-yliopiston dokumenttilinjalta viime vuonna, mutta on ehtinyt jo Venetsian ja Cannesin elokuvafestivaaleille ja kuvausmatkoille Paraguayhin ja Sambiaan.

"Kansainvälisyys on kiinnostanut minua aina. Olisin tosin halunnut tanssijaksi ja olen opiskellut myös venäjää, folkloristiikkaa ja viestintää. Elokuva tuntui sopivalta, koska siinä yhdistyy monta asiaa ja vielä tarinankerrontakin", Sorri sanoo.

Sambiassa syntyi tänään nähtävä dokumentti Estherin kehä, joka kertoo nyrkkeilijä Esther Phiristä, naisten välisarjan seitsenkertaisesta maailmanmestarista. Sitä tehtiin vuosina 2009–2014.

Sorri kävi Sambiassa jo ennen dokumenttihankettaan. Hän teki valoja Catherine Keseketin ohjaamaan elokuvaan Suwilangi, jonka siellä asunut kirjailija ja dokumentaristi Elina Hirvonen oli käynnistänyt suomalaissambialaisena yhteishankkeena.

"Samalla koulutimme sambialaisia elokuvantekemisessä. Suomella ja Sambialla on pitkä historia kehitysyhteistyössä", Sorri muistuttaa.

Reissulla Sorri tapasi Jessie Chisin, joka hoiti klaffia. Sorri ja Chisi ohjasivat Estherin kehän yhdessä.

"Se oli Jessien idea. Hän pyysi minut työpariksi, koska olin kokeneempi ohjaajana. Jessie osaa paikallisia kieliä nyanjaa ja bembaa. Minä vastasin teknisestä puolesta. Sisällöstä päätimme yhdessä."

Nyrkkeily oli Sorrille tuttua, koska kaksoisveli harrasti sitä ja ensimmäinen oppilastyö Omenatarha (2007) kuvasi samaa aihetta.

"Omenatarhassa halusin tehdä elokuvan pojasta, joka menee ensimmäistä kertaa kehään. Tapasin valmentajan, joka osasi puhua lajista kiinnostavasti. Hän sanoi, että nyrkkeily voi olla älyllistä."

Esther Phiri ryhtyi nyrkkeilijäksi, koska uskoi voivansa saavuttaa sillä enemmän kuin avioliitolla. Aluksi Phiriä pilkattiin, mutta menestyksen myötä hänestä tuli vaikutusvaltainen julkkis.

Phirin menestys nosti nyrkkeilyn takaisin suosioon Sambiassa. Phirin ansioista naapurimaassa Keniassa naisten nyrkkeily sallittiin ensimmäistä kertaa.

"Esther suostui dokumenttiin, koska lupasimme, että hän saa kertoa tarinansa lehtien skandaalikäryjen vastapainoksi", Sorri sanoo.

"Minulle oli tärkeää, että ensi-ilta Sambiassa oli samana päivänä kuin esitys Suomessa Tampereen elokuvajuhlilla. Esther oli kuulemma itkenyt ja nauranut katsoessaan elokuvaa."

Sorrin uusin työ Ainahan ne palaa esitettiin tänä vuonna Cannesissa Cinéfondation-opiskelijasarjassa. Lähisuhdeväkivaltaa käsittelevä lyhäri oli Sorrin päättötyö ja ensimmäinen näytelmäelokuva.

"Silläkin on dokumenttitausta. Tarina koostuu oikeiden ihmisten kokemusten yksityiskohdista. Ensin ajattelin, että he näyttelisivät kokemuksensa uudelleen Joshua Oppenheimerin The Act of Killingin tyyliin. Mutta pelkäsin, etten pysty suojelemaan heitä."

Harva vasta opiskelunsa päättänyt ohjaaja on saanut elokuviaan kahdelle maailman tärkeimmistä festivaaleista.

"Venetsiassa oli epämuodollisempaa ja vähemmän yleisömassoja. Mutta myös punaisten mattojen ja sääntöjen keskellä Cannesissa oli lämmin henki. Oli hienoa tavata muita ohjaajia", Sorri sanoo.

 

Estherin kehä TV1:ssä klo 21.35.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat