Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilasfarssi oli estää Tuntemattoman sotilaan tekemisen

Radio ja TV
 
Henri Waltter Rehnström
Yle
Masa Niemen esittämän majuri Pikkaraisen provosoiville viiksille löytyy esikuva sekä elokuvahistoriasta että maailmanhistoriasta.
Masa Niemen esittämän majuri Pikkaraisen provosoiville viiksille löytyy esikuva sekä elokuvahistoriasta että maailmanhistoriasta. Kuva: Yle
Elokuva
Majuri maantieltä, Suomi 1954
TV1 klo 13.00

 

Suomen Filmiteollisuuden tuottaman Majuri maantieltä -elokuvan (1954) piti olla aivan tavanomainen kotimainen sotilasfarssi. Se kertoi kulkurista, jota erehdytään luulemaan varuskuntia tarkastavaksi majuriksi.

Kevyt väärinkäsitysten komedia oli kuitenkin liikaa puolustusvoimien komentajalle, kenraali K. A. "Kylmä-Kalle" Heiskaselle. Kun Suomen Filmiteollisuus samana vuonna pyysi armeijan apua Tuntemattoman sotilaan (1955) kuvaamista varten, komentaja viestitti adjutanttinsa välityksellä: "Kenraali sanoi näin, että koska te teitte sellaisen kuvan kuin Majuri maantieltä, niin ei anneta teille remmin pätkääkään."

Pääosaa esittäneen Masa Niemen kansallissosialistinen viiksityyli lienee ehkä ollut yksi syy kenraalin suivaantumiselle. Tosin tekijöiden esikuvana oli varmaankin ollut pikemminkin Chaplin kuin Hitler.

Suomen Filmiteollisuus joutui pattitilanteeseen. Ilman puolustusvoimien apua suuren sotaelokuvan toteutus ei onnistuisi. Onneksi tekijät tajusivat kääntyä sisäministeriön alaisuudessa olevan Rajavartiolaitoksen puoleen. Sieltä he saivat tarvitsemansa univormut, aseet ja muun tarpeiston.

Tämän jälkeen ongelmaksi osoittautui tankki, joka alikersantti Urho Hietasen oli määrä elokuvassa tuhota. Asia kuitenkin hoitui, kun toiselle Urholle, eli pääministeri Kekkoselle esitettiin kuvattuja otoksia. Urkki oli näkemästään niin vakuuttunut, että järjesti puolustusvoimilta panssarivaunun kuvauksia varten. Näin suomalainen elokuvahistoria oli pelastettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat