Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuorokaudeksi pimeään konttiin

Television, netin ja radion ohjelmakokonaisuus Menolippu Eurooppaan pyrkii taustoittamaan pakolaisuutta ja ihmissalakuljetusta

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Jyrki Valkama Yle
Susani Mahadura (vas.), Karri "Paleface" Miettinen, Dan Granqvist ja Raakel Liekki asettuvat ihmissalakuljetuksen uhrien asemaan sulkeutumalla konttiin. Koetta voi seurata netissä suorana.
Susani Mahadura (vas.), Karri "Paleface" Miettinen, Dan Granqvist ja Raakel Liekki asettuvat ihmissalakuljetuksen uhrien asemaan sulkeutumalla konttiin. Koetta voi seurata netissä suorana. Kuva: Jyrki Valkama Yle
Media
Harri Uusitorppa

 

Elokuussa eri puolilla Suomea järjestettävät karnevalistiset Taiteiden yöt ovat itsessään eräänlaisia ihmiskokeita. Niissä tavataan testata, kuka jaksaa kuinka paljon ja kuinka pitkään – mahdollisesti aina aamun sarastukseen.

Vaasan perinteisessä Taiteiden yössä ollaan tänään torstaina liikkeellä myös totisemmissa ja vakavammissa merkeissä. Neljä vapaaehtoista suomalaista sulkeutuu torin kulmalla vähän ennen auringonlaskua 24 tunniksi järeään metalliseen konttiin eläytyäkseen ihmissalakuljetuksen uhreiksi.

Myöhään perjantai-iltaan jatkuva kokeilu on osa Yleisradion monikanavaista ja yhteiskunnallista ohjelmakokonaisuutta Menolippu Eurooppaan.

Taiteiden yössä pistäytyvät voivat seurata kokeen edistymistä kontin ulkopuolella monitoreista, mutta tapahtumien tosiaikainen seuraaminen ei jää ainoastaan pohjalaisten etuoikeudeksi.

Pimeään konttiin sijoitetut infrapunakamerat välittävät kuvavirtaa koko ajan myös ohjelman nettisivulle aina kokeen loppuun saakka.

"Emme edes oleta, että olot vastaisivat oikeaa salakuljetustilannetta, mutta ehkä tästä kokeesta voi saada jonkinlaisen aavistuksen", sanoo projektituottaja Catariina Salo Yleisradiosta.

Salon mukaan he harkitsivat aluksi todellisuuden – lähinnä merenkäynnin – jäljittelyä suurta merikonttia keinuttavalla hydraulisella lavalla, mutta se olisi tullut liian kalliiksi.

Kokeeseen osallistujat saavat ottaa mukaan vettä, pari suklaapatukkaa ja peitteen. He ovat myös oikeutettuja poistumaan pimeästä kontista milloin tahansa ennen määräaikaa.

"Onhan tämä aika pullamössöversio todellisuudesta, sillä tilanne on valvottu eikä meidän tarvitse taistella kontissa elintilastamme tai pelätä henkemme puolesta", sanoo rap-artisti Karri "Paleface" Miettinen.

Hän on yksi neljästä realityohjelman konttikokelaasta. Muut ovat Ylen toimittajat Dan Granqvist ja Rakel Liekki sekä opiskelija Susani Mahadura.

"Voi olla, että tämä vähän viihteellinenkin tapa auttaa konkretisoimaan tärkeitä kysymyksiä. Euroopassa on käynnissä nyt yksi karmeimmista pakolaiskriiseistä, ja se koskee lopulta meitä kaikkia – myös tämän vähän häiriintyneen maahanmuuttokeskustelun keskellä", Paleface pohtii.

Hän ja muut konttiin menevät kertovat kokemuksistaan ensi viikon torstaina 13. elokuuta Fem-kanavan seurantaohjelmassa, jossa haastatellaan myös maahanmuuttoon, pakolaisuuteen ja ihmissalakuljetuksen perehtyneitä suomalaisia asiantuntijoita.

Mutta tänään ääneen pääsevät ensimmäisenä – ennen konttikoetta – teemojen todelliset, omakohtaiset tuntijat.

Toimittaja Ida Henrikson tapaa kesän alussa kuvatussa reportaasissa Menolippu Eurooppaan kaksi Irakin sotaa paennutta miestä, jotka saapuivat Suomeen salakuljetettuina ja saivat pitkän odottelun jälkeen turvapaikan. Tänä vuonna turvapaikkaa hakevia onkin tullut – kesäkuun loppuun mennessä – eniten juuri Irakista.

Pelkillä etunimillään esiintyvät Hawkar ja Sami ovat hieman vanhempaa vuosikertaa. Edellinen saapui Suomeen rekan kontissa Ruotsin kautta 2012, jälkimmäinen jo ennen häntä pakettiautoon piiloutuneena Venäjän kautta nelivuotiaan vammaisen poikansa kanssa.

Heidän kertomustensa rinnalla vuorokauden koe paikallaan olevassa kontissa kuulostaakin lastenleikiltä. Vaivalloista, vaarallista ja kallista matkaa oleellisempia ovat silti lähdön syyt sekä sen jättämät jäljet: molemmat joutuivat eroon perheestään ja pakenemaan pakon edessä.

 

 

Menolippu Eurooppaan, ensimmäinen osa Femillä klo 20.00. Ohjelman toinen osa esitetään torstaina 13. 8.
Yle X3M tekee Vaasan torilta ihmissalakuljetukseen liittyvä suoraa radio-ohjelmaa torstaina ja perjantaina klo 18–22.
Konttikoetta voi seurata suorana osoitteessa yle.fi/menolippu.

Catariina Salo Yle
Irakin sotaa paenneet Sami (vas.) ja Hawkar kertovat kokemuksistaan Fem-kanavan Menolippu Eurooppaan -ohjelmassa.
Irakin sotaa paenneet Sami (vas.) ja Hawkar kertovat kokemuksistaan Fem-kanavan Menolippu Eurooppaan -ohjelmassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat