Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumenttiprojekti-ohjelman tuottaja: Ennen vanhaan monia nyky­dokumentteja olisi syytetty valehtelusta

Erkko Lyytinen luotsaa 25-vuotiasta Dokumenttiprojektia

Radio ja TV
 
Laura Oja HS
"Suomessa tehdään nykyään dokumentteja ilahduttavan kansainvälisistä aiheista", Erkko Lyytinen sanoo.
"Suomessa tehdään nykyään dokumentteja ilahduttavan kansainvälisistä aiheista", Erkko Lyytinen sanoo. Kuva: Laura Oja HS
Dokumenttiprojekti
Maanantaisin TV1:llä kello 21.30

 

"Dokumenteissa on tapahtunut iso muutos sinä aikana, kun olen ollut alalla", Erkko Lyytinen sanoo.

Lyytinen (s. 1973) on ollut vuoden alusta lähtien Dokumenttiprojektin tuottaja. 25-vuotias laatudokumenttien ohjelmapaikka lienee suomalaisen tv-historian arvostetuimpia brändejä.

Dokumenttiprojektin perusti vuonna 1990 Jarmo Jääskeläinen. Vuodesta 1998 sitä veti Iikka Vehkalahti. Lyytinen on Dokumenttiprojektin kolmas pomo.

Vuonna 1998 Lyytinen opiskeli elokuvaa Lahden muotoiluinstituutissa. Sitten hän näki Virpi Suutarin ja Susanna Helken elokuvan Synti – dokumentti jokapäiväisistä rikoksista (1996).

Sen vuoksi Lyytinen vaihtoi suuntaa ja suuntasi Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan dokumentintekijäksi.

"Synnistä paistoi voimakas sanomisen tarve. Siinä muokattiin todellisuutta taiteellisten näkökulman mukaan", Lyytinen sanoo.

"Se on tärkeä osa dokumentin muutosta. Laji on irtautunut pelkästä todellisuuden tallentamisesta ja ottanut käyttöönsä melkein kaikki samat taiteelliset välineet kuin näytelmäelokuva. Ennen vanhaan monia nykydokumentteja olisi syytetty valehtelusta."

Ylipäänsä elokuvan pariin Lyytinen päätyi, koska elokuvat kuten Francis Coppolan Ilmestyskirja. Nyt (1979) ja Charles Laughtonin Räsynukke (1955) olivat hänen nuoruutensa suuria muistoja.

"Lisäksi tulen pieneltä paikkakunnalta, jossa perinteiset vaihtoehdot olivat merkonomi tai insinööri. Minun surkeat paperini eivät riittäneet kumpaankaan, joten piti keksiä muuta", Lyytinen murjaisee.

Lyytinen on ohjannut muun muassa dokumentin Kainuun tähti (2004), joka palkittiin Leipzigin festivaalilla ja parhaan dokumentin Telviksellä. Myös dokumenttityyliin tehty sarja Kansakunnan käännekohta (2006) on Lyytisen ohjaama.

Ohjaajana Lyytistä ovat kiinnostaneet etenkin yhteiskunnalliset aiheet.

"Henkilökohtaisuus oli välillä muotia dokumenteissa, mutta minulla ei ole ollut siihen tarvetta. Tai sitten taustani on niin keskiluokkainen, ettei sieltä löydy mitään mielenkiintoista."

Vuosina 2008–2011 Lyytinen johti Docpoint-festivaalia. Sen jälkeen hän on ollut Ylessä tuottajana.

Kaikki kolme Dokumenttiprojektin päällikköä ovat tehneet itse dokumentteja. Lyytisen mukaanohjaamiskokemus auttaa ymmärtämään tekijöiden käytännön ongelmia.

Pari vuotta sitten ohjelmapaikka siirtyi TV2:lta TV1:lle. Samalla dokumenttielokuvien lippulaivaan yhdistettiin Ykkösdokumentit, jotka tehdään tunnin tv-slotteihin Ylen sisällä.

"Digitaalisessa maailmassa koko slottien käsite muuttuu väistämättä. On kiinnostavaa nähdä, miten kotimaiset dokumentit saadaan esiin verkossa. Jos ennen ongelma oli, näytetäänkö jotain, niin uudessa mediamaailmassa pitää miettiä, löydetäänkö se, mitä näytetään."

Yksi selvä muutos Dokumenttiprojektissa on myös ulkomaisten laatudokkarien väheneminen.

"Maksulliset video on demand -palvelut ovat yleistyneet ja usein hyvien dokumenttien maailmanlaajuiset esitysoikeudet myydään niille. Silloin emme pääse niihin käsiksi muuten kuin olemalla mukana jo osatuottajina.

Suomalaiset ovatkin olleet mukana tuottamassa muun muassa viime vuosien kohutuimpiin kuuluvan ohjaajan Joshua Oppenheimerin dokumentteja The Act of Killing (2012) ja The Look of Silence (2014). Siksi ne päätyvät meillä televisioon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat