Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lisää ääntä televisioon

Radio ja TV
 

Television tekninen kehitys on ollut muutakin kuin tarkempaa kuvaa ja uusia kanavia. Myös ääni on muuttunut vuosikymmenten mittaan huomattavan paljon.

Pitkään lähetykset olivat mono- eli yksikanavaista ääntä, kunnes stereoääni otettiin Ylellä käyttöön tv-lähetyksissä 1990-luvun alkupuolella.

Seuraava loikka oli elokuvateattereista tuttu monikanavaääni, jossa ääntä kuuluu sekä edestä että takaa. Sen tarkoitus on luoda upottava äänimaisema, jossa puhe erottuu silti selvästi.

Käytännössä monikanavaääni tuli tv:ssä mahdolliseksi digisiirtymän myötä. Yle testasi sitä vuonna 2003 lähetetyssä Leningrad Cowboysin konsertissa. Tuolloin kyse oli kokeilusta, koska vain harva silloinen digi-tv-vastaanotin ymmärsi monikanavaääntä. Nykyään se on vakiovaruste.

Moni elokuvakanava lähettää ohjelmia monikanavaäänellä, mutta ilmaiskanavilla kuullaan yhä usein stereoääntä. Ylellä sen käyttö vaihtelee myös sen mukaan, millainen versio materiaalista on saatu esitettäväksi.

Esimerkiksi keväällä näytettiin Depeche Moden konserttitaltiointi stereoäänellä, mutta uusinnassa käytetään monikanavaääntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat