Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikkein suomalaisin elokuva

Tukkilaiselokuva on hyvin suomalainen elokuvalaji. Tukkijoella on sen tyypillisin edustaja.

Radio ja TV
 
Satu Jaatinen
Yle
Tauno Palo on mukana Tukkijoella-elokuvan kolmannessa, vuonna 1951 valmistuneessa filmatisoinnissa.
Tauno Palo on mukana Tukkijoella-elokuvan kolmannessa, vuonna 1951 valmistuneessa filmatisoinnissa. Kuva: Yle

Tukinuitosta ja metsätöistä on tehty Suomessa kymmeniä elokuvia aina 1920-luvun mustavalkoisista mykkäfilmeistä 2000-luvun Koirankynnen leikkaajaan.

Kaikkein tyypillisimpiä lajin edustajia ovat Tukkijoella-näytelmän kolme filmatisointia. Nämä vuosina 1928, 1937 ja 1951 tehdyt elokuvat perustuvat kaikki Teuvo Pakkalan vuonna 1899 ensi-iltansa saaneeseen näytelmään.

"Näytelmälle ei aikanaan povattu menestystä, mutta se menestyikin odottamattoman hyvin", tukkilaiselokuvista väitöskirjansa tehnyt filosofian tohtori Pekka Kaarninen kertoo.

"Näytelmän ensimmäinen painos oli todella sekava, ja Pakkala korjailikin tekstiään useaan otteeseen. Tämä oli hänelle tyypillistä."

Näytelmästä ilmestyi lopulta viisi eri painosta.

Tukkilaiselokuvat kuvaavat tavallisesti sekä komedioina että draamoina maaseutuväestön ja tukkilaisten välille nousseita erimielisyyksiä. Tukkilaisten myötä saapuivat myös modernit aatteet ja elämäntavat, mikä oli omiaan aiheuttamaan kitkaa.

"Tällaisia asetelmia todella oli, varsinkin pohjoisemmassa Suomessa. Elokuvia voidaan tältä osin pitää ajankohtaiskuvauksina", Kaarninen kertoo.

"Maalaisten ja tukkilaisten erimielisyyksien syinä olivat niin raha kuin moraaliset kysymyksetkin. Monilla alueilla elettiin noihin aikoihin vielä vahvasti luontaistaloudessa, mutta tukkilaiset olivat ulkopuolista työvoimaa, jotka saivat rahapalkkaa metsäyrityksiltä."

Teollistuva Suomi tarvitsi puuta. Pitkien välimatkojen maassa tukkien uittaminen tehtaille oli halpa kuljetuskeino. Tämä tarjosi nuorille ja naimattomille miehille hyvän, mutta vaarallisen kausityön. Ja nuoret, liikkuvat miehet ovat puolestaan loistava tarinan aihe.

Tänään TV1:ssä esitettävän Tukkijoella-elokuvan kolmannen ja Tauno Palon pääosittaman filmatisoinnin toteutuminen ei ollut itsestäänselvyys.

"Ohjaaja Roland af Hällström oli miettinyt, kannattaako aihetta filmata uudelleen. Vuoden 1937 versio tuhoutui sittemmin Adams Filmin tulipalossa vuonna 1959. Kopio siitä löytyi myöhemmin Amerikasta."

Elokuva oli myyty Yhdysvaltain ja Kanadan suomalaisosiin.

Voidaanko tukkilaiskuvauksia pitää erityisen suomalaisena lajityyppinä?

"Nämä ovat erityisen suomalaisia elokuvia", Kaarninen toteaa.

"Suosion syynä on metsäteollisuus ja metsä, jotka ovat niin tuttuja suurimmalle osalle suomalaisista."

Mutta miksi tukkilaiselokuvia ajatellessa mieleen tulee usein enimmäkseen musiikki, eikä niinkään jokin elokuvan klassikkokohtaus?

"Musiikki oli näissä elokuvissa hyvin tärkeässä osassa. Tukkijoella-näytelmässä oli Oskar Merikannon säveltämä musiikki. Kappaleista tuli usein hyvin suosittuja kansanlaulelmia, iskelmä-termiähän ei vielä tuohon aikaan ollut", Kaarninen toteaa.

Myös vaaralliset kuvaustilanteet kuuluivat lajityyppiin.

"Miltei jokaisen elokuvan kuvauksissa on tapahtunut loukkaantumisia, mutta kukaan ei sentään ole kuollut niissä. Kohtauksissa käytettiin paljon aitoja tukkilaisia, mutta kyllä Tauno Palokin lautalla kävi, vaikka ei tämän filmin kuvauksissa enää nuori mies ollutkaan."

Käsikirjoitusta piti tuolloin 43-vuotiaan Palon iän takia muuttaa. Alun perin hänen roolihahmonsa oli talollisen poika, mutta filmillä hahmo oli jo talollinen.

Tukkilaiselokuviin kuuluu olennaisesti myös avioliitto.

"Perheitä perustetaan jokaisessa elokuvassa, tässä filmissä parisuhteita syntyy kolme kappaletta", Kaarninen laskee.

 

Tukkijoella TV1:ssä klo 13.10

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat