Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sopotista ei kehkeytynyt Euroviisujen kaltaista instituutiota

Radio ja TV
 
Lehtikuva
Marion Rung kilpaili menestyksekkäästi niin Sopotin laulukilpailussa kuin Euroviisuissakin. Kuva vuodelta 1968.
Marion Rung kilpaili menestyksekkäästi niin Sopotin laulukilpailussa kuin Euroviisuissakin. Kuva vuodelta 1968. Kuva: Lehtikuva
Musiikkiohjelma
Maailman tähtiä Sopotissa
Sopot Top of the Top Festival,
Puola 2013
Teema klo 17.05

 

Kylmän sodan vuosina Sopotin kansainvälisestä laulutapahtumasta viriteltiin Euroviisujen sosialistista vastinetta, vaikka "väärään" poliittiseen ryhmittymään kuuluminen ei ollut este osallistumiselle.

Kilpailun voittivat vaaran ja kilpavarustelun vuosina isäntämaa Puolan jälkeen tasaveroisesti Neuvostoliitto, Britannia ja Yhdysvallat.

Myös Suomi ylsi voittoon, kaksi kertaa. Kisassa jo 1962 käynyt Marion Rung oli ykkönen kappaleilla Uskon lauluun (1974) ja Hyvästi yö (1980), mutta Suomen viisuintoilijat eivät kokoontuneet vielä tuolloin juhlimaan harvinaista viisuvoittoa toreille.

Sopotin tapahtumasta ei kehkeytynytkään esikuvansa kaltaista camp-henkistä ja pop-iskelmällistä instituutiota. Ehkä siksi, että muoto, järjestäjät ja nimi ovat vaihtuneet vuoden 1961 jälkeen tiuhaan. Ja ehkä myös siksi, että Puola on suosinut itseään härskisti neljällätoista voitolla.

Tänä vuonna laulajat tavoittelevat Sopotissa jaettavaa meripihkaista satakieltä kilpailussa Polsat Sopot Festival, jota ovat edeltäneet muun muassa Sopot Music Festival Grand Prix ja Golden Disc.

Vuonna 2013 järjestäjät yrittivät ylittää kaikki aikaisemmat nimellä Sopot Top Of The Top Festival, josta tehdyn koosteen Yle esittää viisaasti nimellä Maailman tähtiä Sopotissa– maailmantähtien sijasta.

Tai on heitäkin, jos Ruotsin Loreen ja Britannian Amy Macdonald täyttävät ehdot.

Kiinnostavimpia ovat silti tuntemattomammat, kuten Ranskan Imany tai Albanian Besa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat