Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaisella sarjakuvalla menee hyvin

Radio ja TV
 
Juhani Niiranen HS
Julkisen sanan vieraana on sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen, joka johdattaa kuuntelijat kotimaisen sarjakuvan historiaan.
Julkisen sanan vieraana on sarjakuvaneuvos Juhani Tolvanen, joka johdattaa kuuntelijat kotimaisen sarjakuvan historiaan. Kuva: Juhani Niiranen HS
Asiaohjelma
Julkinen sana
Suomi 2015
Radio 1 klo 12.10

 

Tämän lehden edellisellä aukeamalla on sarjakuvia. Niiden julkaiseminen sanomalehdissä on pitkä perinne. Esimerkiksi meillä Suomessa sarjakuvaa alkoi julkaista ensimmäisenä Sanomia Turusta -lehti jo 1850-luvulla.

Yle Radio 1:n mediakritiikkiohjelma Julkinen sana tarjoaa tänään kiinnostavan katsauksen sarjakuvahistoriaan, kun toimittaja Anna-Liisa Haavikon vieraana on sarjakuvaneuvos ja Ilta-Sanomien sarjakuvatoimittajana 1970-luvun lopulta alkaen työskennellyt Juhani Tolvanen.

Keskustelussa paljastuu monia kiinnostavia tarinoita sarjakuvan maailmasta.

Esimerkiksi Aamulehti hylkäsi 1930-luvulla Mikki Hiiren. Mikäli olisi käynyt toisin, Suomen laajalevikkisimpiin lehtiin lukeutuva Aku Ankka ei ehkä olisikaan nyt Sanoma Magazinesin lippulaiva.

Suomalaisessa sarjakuvahistoriassa monilla tunnetuilla kirjailijoilla, kuten Mika Waltarilla, Mauri Kunnaksella ja Tove Janssonilla on ollut tärkeä roolinsa. Tolvanen mainitsee Janssonin jopa maailman merkittävimpänä poliittisena naispiirtäjänä 1930-luvulla.

Vaikka kotimaisen sarjakuvan vaiheisiin mahtuu myös lamakausia, nykyään sarjakuvalla menee hyvin. Suosituimmat piirtäjät ovat suomalaisia. Heidän tuotoksiaan julkaistaan myös tässä lehdessä.

Ohjelman ansioihin laskettakoon myös se, ettei toimittajan rooli herätä myötähäpeää. Hän on hyvin sisällä aiheessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat