Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentti: Helsinkiin lipuva risteilyalus purkaa käymäläjätteet suoraan Itämereen

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle
Dokumenttiin päätynyt loistoristeilijä Costa Luminosa saapumassa Helsinkiin.
Dokumenttiin päätynyt loistoristeilijä Costa Luminosa saapumassa Helsinkiin. Kuva: Yle
Dokumentti
Harri Uusitorppa

Italialaisen varustamon loistoristeilijä Costa Luminosa pysähtyy taas ensi maanantaina kymmeneksi tunniksi Helsinkiin, jossa matkustajille on järjestetty ohjelmaa bussiajelusta pyöräretkeen.

Käynnillä on tietysti hintansa, ja myös Itämerelle. Tai ennen kaikkea sille.

Sama risteilyalus laskee seitsemän päivää kestävällä Itämeren kaupunkikierroksellaan mereen yli kolmen tuhannen ihmisen jätevedet ja käymäläjätteet. Ja useita kertoja, mikäli vanhat merkit ja tuoreet selvitykset pitävät paikkansa.

Kyllä, suoraan mereen. Ja huolimatta siitä, että kaikissa sen välisatamissa – Tukholma, Tallinna, Pietari, Helsinki – on alusjätevesien purkupiste, jonka käyttö on Pietaria lukuun ottamatta myös ilmaista.

Valitettavasti Costa Luminosa ei ole poikkeus.

Itämeren suojelukomission raportista selviää, että kymmenestä risteilijästä seitsemän ei tyhjennä jätevesiä satamiin – päinvastoin kuin säännöllisesti liikennöivät matkustajalaivat.

Se vastaa yhdessä kesässä noin kolmen miljoonan ihmisen jätösmäärää.

"Mekään emme olleet uskoa silmiämme", sanoo dokumenteistaan palkittu toimittaja, ohjaaja ja tuottaja Folke Rydén.

Hän risteili viime kesänä kokeeksi Costa Luminosalla Kööpenhaminasta Kööpenhaminaan – Tallinnan, Pietarin, Helsingin ja Tukholman kautta.

"Suurten risteilyalusten jätevesisäiliöt täyttyvät noin 48 tunnissa, mutta näimme niitä tyhjennettävän viikon aikana satamiin vain kerran", kertoo Rydén.

Hänen uusimman, tänä vuonna valmistuneen ympäristödokumenttinsa nimi ei vaikuta ylilyönniltä: Merenkulku uhkaa Itämerta.

Ohjelmassa päästöjä verrataan osuvasti Itämeren rannalla sijaitsevaan Vägnharadiin, jossa on asukkaita saman verran kuin Costa Luminosalla matkustajia eli 3 324. Yhteisön mereen laskemien jätevesien käsittelyä säädellään ja valvotaan tarkasti, alusten ei mitenkään.

Mutta saastuttaminen ei olekaan lainvastaista, sillä Itämeren maat eivät ole monista yrityksistä huolimatta päässeet yhteisymmärrykseen jätevesikiellon toimeenpanosta.

"Näillä näkymin jätteiden laskeminen mereen on kiellettyä vasta 2019", kertoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Järjestön oma huhtikuinen kysely tukee luonnehdintaa, sillä vain yksi risteilyvarustamo 33:sta lupasi sitoutua jätevesien käsittelyyn laivalla tai tyhjentää jätevedet satamiin.

Merenkulku uhkaa Itämerta taustoittaa tätä ongelmaa seuraamalla myös toukokuista kokousta, jossa kiellon toimeenpano kaatui jälleen – Puolan ja Venäjän vastustukseen sekä mahdollisesti varustamojen harjoittamaan suostutteluun. Niiden puhemies uhkaileekin dokumentissa alusten ja rahaa tuovien risteilyturistien mahdollisella vähenemisellä.

Ruotsalaisen Rydénin dokumentin keskeisessä osassa ovat silti kesäisten risteilyalusten ympäristövaikutukset sekä osittain myös säännöllisesti liikennöivien matkustajalaivojen ja autolauttojen vaikutukset. Ne tyhjentävät jätevetensä jo kiitettävästi satamiin, mutta eivät voi purkittaa pakokaasujaan.

Rydén esittelee samalla satamatyöläisen, joka taisteli pakokaasujen aiheuttaman keuhkovaurion työperäiseksi. Asiantuntijat arvelevat, että pakokaasut saattavat aiheuttaa miehen kotikaupungissa, satamasta elävässä Trelleborgissa vuosittain jopa kymmenen ennenaikaista kuolemaa.

Tosin nyt tilanne näyttää vähän paremmalta, sillä tammikuusta lähtien laivojen pitää käyttää Itämerellä polttoainetta, jossa on rikkiä entiseen verrattuna vain kymmenesosa.

Avoimesti kantaaottava Merenkulku uhkaa Itämerta on jo neljäs Rydénin dokumentti Itämerestä ja samalla osa kymmenvuotista hanketta, jonka viimeinen dokumentti valmistuu vuonna 2017. Siinä hän aikoo vertailla Itämeren tilaa aloitustilanteeseen.

"Hyvää on ainakin se, että ihmiset tietävät nyt Itämeren ongelmista enemmän", uskoo Tukholmasta tiistaina tavoitettu Rydén.

"Ja huonoa ainakin se, että poliittisella tasolla asialle ei tehdä vieläkään tarpeeksi. Herkän Itämeren vaikutuspiirissä, sen valuma-alueella, asuu sentään noin 90 miljoonaa ihmistä."

 

Ulkolinja: Merenkulku uhkaa Itämerta TV1:llä klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat