Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikollispomon monet kasvot

Radio ja TV
 
Magnolia Pictures
Dokumentti kertoo gangsteri James J. Bulgerin tarinan.
Dokumentti kertoo gangsteri James J. Bulgerin tarinan. Kuva: Magnolia Pictures
Arvio: dokumentti
Whitey: United States of America v. James J. Bulger, USA 2014
Ohjaus Joe Berlinger
Katsottavissa Netflixin maksullisessa nettipalvelussa (netflix.fi)

 

Suomalaiset tuntevat bostonilaisen rikollispomon James "Whitey" Bulgerin parhaiten Martin Scorsesen elokuvasta The Departed (2006).

Elokuvassa Jack Nicholsonin mieleenpainuvasti esittämä gangsteri perustui löyhästi Bulgeriin.

DokumenttielokuvassaWhitey: United States of America v. James J. Bulger (2014) esitellään Bulgerin ainutlaatuista tarinaa.

Irlantilais-amerikkalainen Bulger (s. 1929) johti Bostonissa laajamittaista rikollisuutta vuosikymmenten ajan ilman, että toimintaan juuri puututtiin.

Dokumentissa puhuvat muun muassa uhrien omaiset, viranomaiset, rikostoimittajat, Bulgerin asianajajat ja Bulger itse.

Näkökulmien vaihdokset ja haastattelut on toteutettu ansiokkaasti. Viihdyttävä dokumentti ei jää pelkän rikos-tv:n tasolle.

Laajasti hyväksytty selitys Bulgerin koskemattomuudelle on se, että hän oli FBI:n tietolähde. Bulger itse kiistää tämän tiukasti.

Valitettavasti huomattava osa dokumentista rakentuu tämän kiistakysymyksen ympärille. Bulgerin tarinassa olisi nimittäin kiinnostavampiakin piirteitä.

Dokumentti olisikin voinut pureutua tarkemmin esimerkiksi poliisin tietolähteiden käytön ongelmiin, jotka ovat olleet Yhdysvalloissa laajan keskustelun kohteena.

Ohjaaja Joe Berlinger ei ole kiinnostunut esittämään arviota siitä, kuka puhuu totta ja kuka ei, tai mikä todistusaineisto on arvokasta ja mikä ei.

Johtopäätökset jätetään toistuvasti katsojalle.

Aiemmin Berlinger on muun muassa ohjannut yhdessä Bruce Sinofskyn kanssa maineikkaan dokumenttielokuvatrilogian Paradise Lost (1996–2011), joka kertoo Arkansasin West Memphisissa 1990-luvulla tehdyistä lastenmurhista ja niiden pitkään jatkuneesta jälkiselvittelystä.

Elokuvat olivat tunteellisempia ja tunnelmallisempia kuin Whitey.

Uusi Bulger-tulkinta on jo nurkan takana.

Lokakuussa saa Suomen ensiiltansa Bulgerista kertova elokuva Black Mass, jonka on ohjannut Scott Cooper. Siinä rikollispomona nähdään Johnny Depp.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat