Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kyläpappi ryhtyy salapoliisiksi

Uuden sympaattisen Grantchester-sarjan pääroolia näyttelee James Norton, joka nähtiin viimeksi Happy Valleyn psykopaattiraiskaajana

Radio ja TV
 
Yle Kuvapalvelu
Papista sivutoimiseksi salapoliisiksi muuntautuvaa Sidney Chambersia näyttelee uudessa Grantchester-sarjassa herkkäkasvoinen James Norton.
Papista sivutoimiseksi salapoliisiksi muuntautuvaa Sidney Chambersia näyttelee uudessa Grantchester-sarjassa herkkäkasvoinen James Norton. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Arvio: rikossarja
Grantchester
Britannia, 2014
Pääosissa James Norton, Robson Green, Morven Christie, Tessa Peake-Jones, Al Weaver, Fiona Button
TV1 klo 19.40

 

Uudet rikossarjat ovat aina tervetulleita, varsinkin brittiläiset.

TV1:n lauantain alkuilta on niitä ohjelmapaikkoja, joiden varassa vanha kunnon lineaarinen televisio pysyy edelleen vahvoilla. Se kerää viikoittain noin 400 000 katsojaa, saman verran kuin sunnuntain saksalaisdekkarit. Se on Suomessa paljon, ja määrä on pysynyt vuosikausia samana.

Ylipäätään TV1:n esittämät ulkomaiset rikossarjat päätyvät melkein poikkeuksetta kanavan 20 katsotuimman ohjelman joukkoon. Myös iänikuiset Hercule Poirot -elokuvat, joilla on tänäkin kesänä ollut yli puoli miljoonaa katsojaa.

Tähän lempeiden poliisien, salapoliisien ja murhaharrastajien joukkoon astuu nyt nuori pappi Sidney Chambers, josta kuoriutuu taitava rikosten selvittäjä 1950-luvun brittiläisessä pikkukylässä. Grantchester sijaitsee Cambridgen kupeessa, ja sarjaa on kuvattu aidoillakin paikoilla.

Sarja perustuu James Runcien kirjoittamiin uudehkoihin kirjoihin, ja sille ollaan jo kuvaamassa toista kautta.

Chambers saapuu uuteen toimipaikkaansa onnellisena, mutta joutuu jo ensimmäisessä jaksossa kohtaamaan sydänsuruja. Takaumista käy ilmi, että hän on ollut sodassa, kuten useimmat sarjan miehet, eikä suinkaan papin roolissa vaan tositoimissa.

Chambersilla on ollut ilmeisen riehakas nuoruus, mutta muuttaessaan Grantchesteriin hän on vaarassa vaipua yksinäisyyteen. Mutta sitten hänen kohdalleen osuu ensimmäinen henkirikos, ja harmaat aivosolut alkavat jyllätä.

Tapausta tutkiessaan Chambers tutustuu paikalliseen poliisiin, Geordie Keatingiin, jonka kanssa hän ystävystyy. Miehiä yhdistävät myös sotakokemukset.

Chambersista ja Keatingista tulee sarjan sympaattinen työpari.

Keating hoitaa poliisihommat, ja Chambers keskittyy omaan vahvuuteensa eli kuuntelemiseen.

He alkavat viihtyä keskenään pubissa backgammon-pelin äärellä, ja kummallekin maistuu viski turhankin hyvin.

Jaksot päättyvät Chambersin saarnaan, jossa hän tiivistää kunkin tapauksen "opetuksen".

ITV-yhtiön sarjassa on hyvät ainekset, mikä saattaa ennustaa pitkää ikää.

Tosin sivuhenkilöt eivät ainakaan alkujaksojen perusteella vielä herätä kovin suurta mielenkiintoa, ja heitä on ylipäätään aika vähän.

Jos vertailukohtana pidetään 1960-luvulle sijoittunutta, yhteiskunnallisesti terävää George Gently -sarjaa, Grantchester jää harmittomuudessaan kauas jälkeen.

Kuten aina brittisarjoissa, myös Grantchesterissä mennään näyttelijöiden varassa.

Sidney Chambersia näyttelee herkkäkasvoinen James Norton, joka on nähty viimeksi aivan päinvastaisessa roolissa, Happy Valley -sarjan psykopaattiraiskaajana. Empaattisena Chambersina hänen on pitänyt kaivaa esiin juuri ne puolet, jotka Tommy Lee Roycelta puuttuivat kokonaan.

Geordie Keatingia esittää Robson Green, joka puolestaan muistetaan 2000-luvun poliisisarjasta Murha mielessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat