Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amfetamiini, heroiini – vitamiini?

Radio ja TV
 
Suomen huumehistoriaa ruotiva sarja on jaettu neljään osaan.
Suomen huumehistoriaa ruotiva sarja on jaettu neljään osaan.
Arvio: dokumenttisarja
Huume-Suomen historia
Suomi 2015
TV1 klo 20.00

 

Asialliset dokumentit ovat Ylen vahvuuksia, yksittäisten elokuvien ja pisteohjelmien ohella myös sarjat. Neljänä maanantaina ennen pääuutisia voi verovaroilla uppoutua nyt puoleksi tunniksi kotimaan huumeiseen historiaan.

Vuonna 1901 lääketieteellinen lehti Duodecim kehui heroiinia lääkkeeksi, jolla ei ollut sivuvaikutuksia. Se ja muita nykyvalossa yllättäviä yksityiskohtia paljastuu Riikka Kaihovaaran kirjoittamasta ja ohjaamasta Huume-Suomen historia -sarjan ensimmäisestä jaksosta.

Siinä kerrotaan huumeista apteekkitavarana. Esimerkiksi oopiumia sai 1950-luvulle saakka ilman reseptiä, ja sillä lääkittiin vähän kaikkea. Heroiinia sisältäviä lääkkeitä käytettiin yleisesti tuberkuloosin aiheuttaman yskän lievittämiseen.

Sotien jälkeen YK painosti Suomea hillitsemään heroiinin käyttöä, koska sitä kului meillä ennätysmääriä asukasta kohti. Heroiinia annettiin jopa lapsille kiihtymykseen.

Vaikka lainsäädäntö alkoi kiristyä, vielä vuoden 1965 Miss Suomi Virpi Miettinen kertoo laihduttaneensa amfetamiinia sisältävillä lääkkeillä.

Arkistoista on kaivettu kiinnostavaa kuvamateriaalia. Silti kerrontaa olisi voinut terävöittää. Ilmaan jää esimerkiksi huomio, että 1900-luvun alkupuolella huumeiden laillinen käyttö oli yläluokkaista puuhaa.

Huumeiden voimilla sotiminen puuttuu välistä, koska sille on omistettu koko seuraava jakso. Lopuissa jaksoissa edetään kannabikseen ja laittomien huumeiden aaltoon 1960-luvulla ja kontrollin vastaiskuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat