Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungin uusi luuta yrittää lakaista rotusorron

David Simonin yhteiskunnallinen sarja perustuu tositapahtumiin

Radio ja TV
 
HBO
Vasemmalla luutaa heristävä Nick Wascisko (Oscar Isaac) lupaa laittaa Yonkersin asiat järjestykseen.
Vasemmalla luutaa heristävä Nick Wascisko (Oscar Isaac) lupaa laittaa Yonkersin asiat järjestykseen. Kuva: HBO
Arvio: draamasarja
Show Me a Hero
USA 2015
Pääosassa Oscar Isaacs
Käsikirjoitus David Simon ja William Zorzi
Ohjaus Paul Haggis
Katsottavissa HBO Nordicin maksullisessa nettipalvelussa (hbonordic.fi)

 

Hyvinvointivaltion perustehtäviin kuuluu turvata koti myös vähävaraisille, syrjäytyneille, asunnottomille ja kehitysvammaisille. Mutta paremmin toimeentulevat eivät halua heidän asuntojaan yleensä omille takapihoilleen, mikäli nimby-ilmiöön on yhä uskominen.

Yhdysvalloissa käsite sai 1980-luvun lopulla siivet New Yorkin osavaltiossa Yonkersissa, jossa kärjistynyt kunnallispoliittinen nimby-kiista uhkasi ajaa kurjistuvan kaupungin konkurssin partaalle.

Mutta saako näistä Yonkersin äärimmäisistä byrokraattisista ja juridista ärhentelyistä työstettyä kiinnostavaa, koskettavaa ja kestävää televisiodraamaa?

Näköjään saa, jos tekijä on David Simon, jonka pitkät televisiosarjat (Langalla,Treme) ovat olleet paljon enemmän kuin televisiosarjoja – monisyisiä ja yhteiskunnallisia teoksia.

Maksukanava HBO:n tuottama, Yhdysvalloissa eilen sunnuntaina ensi-iltansa saanut Show Me a Hero seuraa samantyyppistä punaista lankaa, jossa toisiinsa kietoutuvat yksityiset ja yleiset tasot.

Nyt tarina on kuuden tunnin sarjana vain edeltäjiään tiiviimpi sekä viimeiseen saakka totta, vaikka se saattaa aluksi hätkähdyttää suorasukaisuudellaan. Oliko uuskielisillä ilmauksilla vaivoin peitelty rasismi näin räikeää monikulttuurisen New Yorkin naapurissa vielä 1990-luvun vaihteessa? Vanhoilla työväenluokkaisilla, demokraattisilla sijoilla?

Ilmeisesti oli, sillä sarja perustuu Lisa Belkinin moniääniseen reportaasikirjaan (1999), jonka hän teki New York Timesin toimittajana. Kirjan ja sarjan muodollisessa pääosassa on ensimmäisen kauden nuori kaupunginvaltuutettu Nick Wasicsko ( Oscar Isaac ), joka valittiin 1988 Yonkersin kaupunginjohtajaksi vain 28-vuotiaana, kaikkien yllätykseksi.

Käsikirjoittajana paremmin tunnetun ja Oscar-palkitun Paul Haggisin (Crash) ohjaama kuusiosainen Show Me a Hero alkaa suunnilleen tästä. Demokraatteja edustava, poliisista juristiksi edennyt Wasicsko ei ole alussa silti nimen vihjaisema sankari. Päinvastoin, hän haistaa tilaisuuden vanhan kaupunginjohtajan syrjäyttämiseen vähäosaisempia syrjivällä populistisella mielistelyllä.

Noin 200 000 asukkaan Yonkers oli saanut oikeudelta viimeisen varoituksen sijoittaa "mustalle" vähemmistölle rakennettavat kaupungin vuokratalot "valkoisten" perinteisille omakotialueille, mutta virkamiehet ja luottamusmiehet yrittivät kiemurrella velvoitteesta toistuvin valituksin.

Myös Wasicsko kannattaa aluksi vihoviimeistä valitustietä, mutta päätyy puun ja kuoren väliin. Yonkersin vuosikymmeniä jatkuneeseen avoimesti rasistiseen asuntopolitiikkaan ja avustusrahojen väärinkäyttöön kyllästynyt tuomari määrää sakon, joka pakottaa karsimaan julkisia palveluita. Ja lopulta Wasicsko voi vain toimia oikein.

Kunnianhimoisen Wasicskon kohtalokas kasvutarina sekä poliittiset kiistelyt ovat silti vain toinen puoli jäntevästi ja viileästi kerrottua tarinaa.

Simon ja sarjan toinen kirjoittaja William Zorzi seuraavat tapahtumia samanaikaisesti katutasolta neljän taviksen kautta. He muistuttavat pelkällä läsnäolollaan, että poliittiset päätökset liikuttavat ihmisiä.

Simonin aiempien sarjojen tavoin kertomuksellisten juonteiden avautuminen ottaa aikansa. Mutta pieni vaiva ja syventyminen kannattavat taas: Show Me a Hero on teemoiltaan sekä yleismaailmallinen että ajankohtainen, vaikka 1990-luvun vaihde tuntuisi kaukaiselta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat