Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Animaatio risteyttää dinot ja koneet

Dinotrux-sarjan biomekaaniset otukset elävät maailmassa, josta ihmiset on poistettu

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Netflix
Dinotrux-sarjassa seikkailevat muun muassa salamanterin ja poran risteytys Revvit sekä dinosauruksen ja kaivinkoneen yhdistelmä Ty.
Dinotrux-sarjassa seikkailevat muun muassa salamanterin ja poran risteytys Revvit sekä dinosauruksen ja kaivinkoneen yhdistelmä Ty. Kuva: Netflix
Animaatiosarja
Harri Römpötti

 

Kuten tv-sarjoilla yleensä, myös animaatiosarjoilla on showrunnerinsa, keskeiset tekijät, jotka huolehtivat, että kokonaisuus pysyy kurssissaan. Dinotruxissa homman hoitavat käsikirjoittajat Ron Burch ja David Kidd.

Kaksikko on kirjoittanut aiemmin myös eläville näyttelijöille. Dinotruxin hahmot ovat dinosaurusten ja koneiden sekoituksia.

Puhelimessa Kidd kuulostaa aidosti innostuneelta tietokoneanimaation tekemisestä. Juuri muuta ei nykyään tehdäkään kaupallisilla markkinoilla.

"Tietokoneanimaatio muistuttaa yllättävän paljon näyttelijöiden kanssa työskentelyä. Molemmissa kolmiulotteiset hahmot elävät kolmiulotteisessa maailmassa. Animaatio laajentaa horisontteja ja antaa uusia mahdollisuuksia. Siinä voi luoda kokonaisia maailmoja", Kidd intoilee.

Dinotruxia varten Burch ja Kidd tosiaankin rakensivat oman maailman.

Tai ei ihan omaa. Se perustuu Chris Gallin lastenkirjoihin. Ne palvelivat lähtökohtana, jonka pohjalta animaatiosarjaa muokattiin.

"Suurin ero on, että kirjoissa oli myös luolaihmisiä. Jätimme ihmiset kokonaan pois. Heitä ei nähdä sarjassa myöhemminkään", Kidd sanoo.

"Pyrimme luomaan täysin realistisen maailman."

Realismi kuulostaa hieman oudolta, kun ottaa huomioon, että sarjassa seikkailevat dinosaurusten ja koneiden yhdistelmät. Koneet ovat yleensä ihmisten luomia, mutta dinotruxeilla on ihan oma evoluutionsa.

Isojen dinotruxien rinnalla elää pieniä reptooleja, matelijoiden ja työkalujen yhdistelmiä. Niiden aineenvaihduntakin on mielenkiintoinen. Otukset syövät malmia.

"Käytimme malleina oikeita dinosauruksia ja työkoneita. Loimme täysin kansoitetun maailman, jossa kehittämämme biomekaaniset olennot elävät. Siellä on lajit ja niiden lajien kehitys, jonka me tunnemme. Mutta pidämme evoluution omana tietonamme", Kidd selittää.

Kidd ja Burch ovat siis dinotruxien maailmassa ikään kuin sekä jumala että Darwin.

Sen verran Kidd paljastaa, että dinotruxit kuoriutuvat metallisista munista. Lisääntymistapa varmaankin ilmenee aikanaan myös sarjasta. Ensimmäisessä jaksossa päähenkilöt Ty (tyrannosaurus rexin ja kaivinkoneen yhdistelmä) ja Revvit (salamanterin ja poran risteytys) tapaavat ja oppivat, että yhteistyössä on voimaa.

Jakson opettavaisesta sävystä huolimatta Kidd on sitä mieltä, ettei lastenkulttuurin tekijöillä ole isompaa vastuuta kuin aikuisille tarinoidessa.

"Kaikki yleisöt pitää aina ottaa vakavasti. Toki otamme huomioon, että lapset ovat herkempiä kuin aikuiset, mutta emme halua saarnata heille."

Dinotruxin ensimmäisessä jaksossa sormi on kyllä pystyssä, mutta tuskin enempää kuin perinteisesti lastenkulttuurissa.

Lastenkulttuurin historiasta Dinotruxin edeltäjänä tulee mieleen Transformers, jonka metalliotukset oli suunnattu vähän vanhemmille lapsille.

Yrmeiden otusten ei kai kuulunutkaan hymyillä, mutta onko mukavien dinotruxien metallikasvoille hankala loihtia ilmeitä?

"Eiväthän dinotruxit hymyile, mutta yllätymme koko ajan, kuinka animaattorit pystyvät luomaan vivahteita eleillä. Ja ääninäyttelijät rakentavat paljon hahmojen tunnelmia", Kidd selittää.

"Sitä paitsi, tietokoneanimaatiossa kasvojen ilmeet vaativat hirveästi tekniikkaa ja säätämistä. Kun siitä ei tarvitse huolehtia, voimme keskittyä moniin muihin luomamme maailman yksityiskohtiin."

Kidd ja Burch ovat työskennelleet Dinotruxin kanssa pari vuotta. Ensimmäinen kymmenosainen kausi Dreamworksin tuottamaa sarjaa on valmis ja toinen tekeillä.

 

Dinotrux on katsottavissa Netflixin maksullisessa nettipalvelussa (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat