Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Millainen vampyyrin kuuluu olla?

Tv-sarjoissa ja elokuvissa vampyyri on usein valkoinen, rikas ja kaunis

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
New Line Cinema
Wesley Snipesin esittämä Blade on harvinainen poikkeus television ja valkokankaan vampyyrihahmojen joukossa.
Wesley Snipesin esittämä Blade on harvinainen poikkeus television ja valkokankaan vampyyrihahmojen joukossa. Kuva: New Line Cinema
Tv-essee
Kyösti Niemelä

Ohjaaja Spike Leen pienen budjetin elokuva Da Sweet Blood of Jesus (2014) ei ole erityisen onnistunut, mutta kuten monet Leen teokset, se on kiehtova ja omaperäinen. Elokuvassa on oma omituinen tunnelmansa.

Da Sweet Blood of Jesus on uusi versio kauhuelokuvasta Ganja and Hess (1973) ja se kertoo mustasta, rikkaasta antropologista Hess Greenistä ( Stephen Tyrone Williams ), joka muuttuu vampyyriksi.

Tosin Leen mukaan elokuva ei ole vampyyrielokuva, eikä Greenkään pidä itseään vampyyrina.

Silti Green tekee asioita, joita vampyyrit ovat perinteisesti tehneet: hän himoitsee verta, viettelee naisia ja pysyy fyysisesti vahingoittumattomana.

Yhdessä asiassa Green kuitenkin eroaa perinteisestä vampyyrista. Hän on musta.

Vampyyrit ovat yleensä olleet ihonväriltään valkoisia – suorastaan poikkeuksellisen valkoisia tai jopa kalpeita.

Tämä ei miellytä kaikkia. Parhaillaan Subilla pyörivä Vampyyripäiväkirjat (2009–) on esimerkiksi saanut kritiikkiä siitä, että sarjan monista vampyyreista vain harvat ovat mustia. Toinen kritiikin aihe on se, että mustat henkilöt kuolevat liian nopeasti.

Valkokankaan tunnetuin musta vampyyri ei hänkään edes ole vampyyri vaan puolivampyyri. Wesley Snipesin kolmessa elokuvassa (1998–2004) esittämä Blade on nimittäin vampyyrin ja ihmisen jälkeläinen. Synkeä sankari jopa kävelee auringonvalossa, mihin vampyyrit eivät yleensä pysty.

Vampyyritraditio on peräisin Euroopasta, mikä on varmasti hidastanut mustien vampyyrien leviämistä televisioon ja elokuviin.

Aikanaan vampyyri asui vanhassa linnassa tai kartanossa. Mustat asuivat harvoin vanhassa linnassa tai kartanossa.

Vampyyrit ovat perinteisesti olleet rikkaita valkoisia miehiä, aivan kuten länsimaiden johtajatkin.

Erään teorian mukaan syy on koroissa. Satoja vuosia eläneet vampyyrit ovat ehtineet sijoittaa rahojaan ja saada tukevasti korkoa korolle. Toisaalta rikkauksien taustalla saattaa olla myös uhrien omaisuuden ryöstäminen.

Varallisuus myös lisää vampyyrin viehätysvoimaa. Seksikkyytensä avulla vampyyri pystyy viekoittelemaan ihmisiä uhrikseen. Vampyyrit ovat usein paremman näköisiä kuin esimerkiksi zombit tai muut hirviöt. Se on olennainen syy siihen, miksi vampyyreista on tehty niin paljon elokuvia ja tv-sarjoja.

Pitkään vampyyrit nähtiin elokuvissa ainoastaan vihollisina. Heidän elämäntarinansa ja psykologiansa oli kiinnostava vain, jos se auttoi ihmisiä surmaamaan vampyyrin.

Vasta 1980–1990-luvulla vampyyrien oma perspektiivi alkoi nousta esiin.

Heidät alettiin nähdä yksilöinä, joilla voi olla oma tarina kerrottavanaan. Osa ajatteli asioista jopa ihmisten tavoin. Tv:n puolella tärkeä hahmo oli Buffy, vampyyrintappaja -sarjan (1997–2003) kaunis ja traaginen Angel, hyvä vampyyri, joka taisteli pahoja vampyyreja vastaan. Pian Angel saikin oman spin-off-sarjansa Angel (1999–2004).

2000-luvulla on yleisesti hyväksytty, että vampyyri voi olla yhtä sielukas kuin ihminen, jopa sielukkaampi.

Tällä hetkellä zombien tilanne muistuttaa vampyyrien tilannetta vuosikymmeniä sitten. Zombit nähdään enimmäkseen vain vihollisina.

Mutta ehkä tämäkin alkaa muuttua. Erinomainen tv-sarja iZombie (2015–), jota Suomessa ei ole toistaiseksi nähty, kertoo nuoresta ja sympaattisesta zombinaisesta, joka ratkoo rikoksia ja totuttelee elämään zombina.

Toivottavasti opimme näkemään zombit kanssakulkijoinamme, ihan niin kuin vampyyritkin.

 

Da Sweet Blood of Jesus ja Blade katsottavissa Netflixin maksullisessa nettipalvelussa (netflix.fi).
Vampyyripäiväkirjat keskiviikkoisin Subilla klo 24.00.

New Line Cinema
Vampyyripäiväkirjat edustaa perinteisempää kuvausta vampyyreistä.
Vampyyripäiväkirjat edustaa perinteisempää kuvausta vampyyreistä.
New Line Cinema
Angel edustaa perinteisempää kuvausta vampyyreistä.
Angel edustaa perinteisempää kuvausta vampyyreistä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat