Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ebola-klinikalla on vielä toivoa jäljellä

BBC:n Etulinjassa ebolaa vastaan -dokumentti seuraa brittilääkärin raskasta työrupeamaa Sierra Leonessa

Radio ja TV
 
yle kuvapalvelu
Ebola-klinikalla lääkärinä työskentelevän Javid Abdelmoneimin on suojauduttava työssään huolellisesti. Pukuun kiinnitetyn kameran avulla päästään kurkistamaan tarkkaan eristettyjen telttojen sisään.
Ebola-klinikalla lääkärinä työskentelevän Javid Abdelmoneimin on suojauduttava työssään huolellisesti. Pukuun kiinnitetyn kameran avulla päästään kurkistamaan tarkkaan eristettyjen telttojen sisään. Kuva: yle kuvapalvelu
Arvio: dokumentti
Etulinjassa ebolaa vastaan
Ebola Frontline, Britannia 2014
Ohjaus Steven Grandison
TV1 klo 22

 

Ebola-kriisi näyttää juuri nyt rauhoittuneen, mutta WHO on varoittanut, ettei se ole vielä ohi vaan saattaa koska tahansa puhjeta uudelleen.

BBC:n dokumentti Etulinjassa ebolaa vastaan on peräisin viime vuodelta, jolloin kriisi oli pahimmillaan. Siinä seurataan 35-vuotiasta brittilääkäriä Javid Abdelmoneimia, joka työskenteli kuukauden ajan Lääkärit ilman rajoja -järjestön ebola-klinikalla Sierra Leonessa, virusalueen ytimessä. Hoitohenkilökunnan pestit kestävät aina enimmillään kuukauden, sillä työ on niin rankkaa.

Työ on myös erilaista kuin mikään muu avustustyö. Ammattilaiset ovat ebolan kanssa uudessa tilanteessa. Erityisen vaikeuden tuo suojautuminen, jota esitellään myös dokumentissa.

Kerroksia on monta, ja suojavaatteen sisällä tulee paahtavan kuuma. Hoitohenkilökunta ei voi viipyä pitkään tartunnan saaneiden luona.

Dokumentissa nähdään kuvaa myös eristetyistä teltoista, sillä Javidin suojapukuun on kiinnitetty kamera. Se kuulostaa ajatuksena pahalta, mutta oikeastaan dokumentti hälventää karmeimpia kauhukuvia. Luultavasti siitä on myös leikattu pahimpia kuvia pois.

Dokumentin uhrit kuolevat nopeasti, sillä usein heidän kuntonsa romahtaa muutamassa tunnissa.

Dokumentin tavoitteena ei olekaan pelottelu vaan inhimillisyys. Päähenkilö Javidin kautta välittyy paitsi työn fyysinen raskaus myös henkinen puoli ja välittäminen. Kaoottisuus on jätetty taka-alalle, ja sen sijaan keskitytään tiettyihin potilaisiin ja heidän kohtaloihinsa.

Klinikalle tuodaan kokonaisia perheitä. Jos vanhemmat kuolevat, mutta lapset selviytyvät, mitä heille sen jälkeen tapahtuu? Se kysymys jätetään tarkoituksella auki.

Vaikka klinikan henkilökunta iloitsee parantuneiden lasten puolesta, jokainen voi päätellä, että heidän tulevaisuutensa on hyvin epävarma.

Javidia seurataan siitä lähtien, kun hän aloittaa matkansa. Samalla syntyy pikainen kuva lääkäristä, jolla on sisäinen pakko lähteä kriisialueille.

Ebola huolestuttaa Javidia, mutta hänen lähtiessään kukaan hoitohenkilökuntaan kuuluva ei vielä ollut saanut tartuntaa. Sittemmin näitä tapauksia on uutisoitu.

Javid säilyttää reippautensa myös perillä, mutta joskus suru saa voiton.

Dokumentti seuraa erityisesti yhtä perhettä, josta on jäänyt jäljelle isä ja pieni Warrah -tyttövauva.

Eniten Javidia vaivaa se, että potilaat on jätettävä yksin kuolemaan, myös lapset. Lääkärillekin ottaa lujille nähdä avuttoman lapsen tuskaa, jota ei juuri pysty lievittämään.

Dokumentti jättää silti tilaa myös onnen tunteille. Parantuneet hihkuvat, ja hoitohenkilökunta ryhtyy välittömästi paikkaamaan eristyksen aiheuttamaa traumaa kättelemällä ja halaamalla heitä.

"Kuka tätä työtä tekee, ellemme me tee", järjestön työntekijät kysyvät.

Onneksi näitä Javidin kaltaisia poikkeusyksilöitä riittää maailmassa, vaikka hekään eivät kykene vaikuttamaan vallitsevaan epätasa-arvoon.

Ebolan uhka herätti länsimaiset ihmiset perusteellisesti oikeastaan vasta siinä vaiheessa, kun siihen sairastui muutama valkoihoinen.

yle kuvapalvelu
Javid Abdelmoneim yrittää auttaa pientä Warrah-tyttöä, jonka perheestä on jäljellä vain isä.
Javid Abdelmoneim yrittää auttaa pientä Warrah-tyttöä, jonka perheestä on jäljellä vain isä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat