Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lauantai-illan brittisarja on kansallinen turvapaikkamme

Radio ja TV
 

Missä sijaitsee suomalainen sielunmaisema? Ei yhdessäkään Akseli Gallen-Kallelan freskossa, ei mäkimontun pohjalla, ei Risto-Matti Ratian luonnosvihkossa eikä Timo Soinin hikisessä nenäliinapallerossa.

Sen sijaan tarkat koordinaatit tulevat tässä: TV1, kaksikymmentä vaille kahdeksan lauantai-iltana. Vuodesta toiseen, vuosikymmenestä toiseen.

Se on aika lailla yksi ja sama, mitä ohjelmapaikalle sijoitetaan. Tuon viisikymmenminuuttisen ajan suomalainen sielu imee nääntyneenä britti-idylliä sisäänsä ja kokee viimein olevansa siellä, missä pitäisi. Tämä tapahtuu keinonahkasohvilla ja design-tuoleissa kautta maan. Paremmin kansan sosioekonomiset kerrokset yhdistävää tv-tekijää saa hakea – jos sellaista onkaan.

Tästä lauantai-illan löyhkäävästä kanervapuskasta löytyy myös kaikkiin suomalaisiin ikäluokkiin pesiytyneen angloseksuaalin (uskoakseni tämän on muututtava viralliseksi tautiluokitukseksi) fantasioiden kohde, BBC-mies.

Tiedätte kyllä tyypin: kummallisen kuohkea tukkalaite ja luonnottoman mattapintainen, pisamin koristeltu ihon sävy, joka saavuttaa peribrittiläisen helakkuuden asteen vain hahmon hermostuessa toden teolla.

Tyyppi vetoaa suomalaiseen muun muassa siksi, että hän ei ole koskaan liian onnellinen, vaan jotenkin yleistuskainen. Ahdistustaan hahmo kanavoi rutikuivin sutkautuksin.

Tämä sietämättömän sielukas, keskimäärin 36-vuotias mies on aina ammatiltaan pappi tai poliisi.

Lajityypin ystäville – eli suunnilleen jokaiselle suomalaiselle – viime lauantai oli harvinainen onnenpäivä: kansalliseksi turvapaikaksemme muodostuneen ohjelmapaikan tuorein tulokas, Grantchester, kertoo nimittäin pikkukylään muuttavasta papista, joka tutustuu ensi töikseen poliisiin. Pappi ja poliisi samassa sarjassa – eihän tämä voi olla muuta kuin kollektiivisten unelmiemme huipentuma.

Miksi lauantai ei voi kestää koko viikkoa?

Laura Friman hs.radiotv@hs.fi Twitter:laurafriman
Sarja ilmestyy viikoittain myös osoitteessa hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat