Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Galaxi osui murrokseen

Pikku Kakkosesta ulos kasvaneet koululaiset saivat oman makasiiniohjelmansa kymmenen vuotta sitten

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle
Galaxissa vietetään tänä viikonloppuna kymmenvuotissyntymäpäiviä. Visan (vas.) ja Turskan (oik.) vieraaksi juhlalähetykseen saapuu ohjelman historian ensimmäinen juontaja Jari Mäkipää.
Galaxissa vietetään tänä viikonloppuna kymmenvuotissyntymäpäiviä. Visan (vas.) ja Turskan (oik.) vieraaksi juhlalähetykseen saapuu ohjelman historian ensimmäinen juontaja Jari Mäkipää. Kuva: Yle
Lastenohjelma
Leena Virtanen

Kymmenessä vuodessa ehtii tapahtua paljon. Sen huomaa esimerkiksi Ylen lastenohjelmien muutoksista.

Kun koululaisten oma makasiiniohjelma Galaxi alkoi TV2:ssa vuonna 2005, oli selvää, että sen yhteyteen piti perustaa myös omat nettisivut. Pääasia oli silti itse ohjelmakokonaisuus, jolla oli säännölliset lähetysajat.

Välillä Galaxia esitettiin sekä viikonloppuisin että arkisin, mutta arkilähetysten suosio pääsi hiipumaan. Pikku Kakkosen lähetysajat ovat kiveen hakattuja, ja kaukosäädin on yleensä pienten lasten vanhempien hallinnassa, mutta koululaiset päättävät itse, mihin he aikansa käyttävät. Harva avaa enää koulun jälkeen televisiota.

Galaxi jatkaa elämäänsä viikonloppuaamuissa ja netissä, jossa se tarjoaa koululaisille muun muassa pelejä sekä Areenan kautta ohjelmia eli sitä sisältöä, jonka takia se alkujaan perustettiin.

Galaxin makasiinissa onkin nähty monta mainiota sarjaa. Late Lammas on tehnyt siinä entréensa, ja uudempaan ohjelmistoon kuuluu Tenavat. Galaxin sarjoja ovat olleet myös muun muassa Hirveä Henri, Hillitön hotelli sekä kotimainen Onni von Sopanen.

Jari Mäkipää oli mukana suunnittelemassa Galaxin aloitusvaihetta, ja hänestä tuli sen ensimmäinen juontaja.

"Silloin tuli tarve erottaa isompien lasten ohjelmat selkeästi Pikku Kakkosen tarjonnasta. Siinä ajateltiin sekä tekijöitä että yleisöä ja vanhempia, ja jako oli ollut hahmollaan viikonlopuissa jo ennen Galaxin aloittamista. Perustamisen jälkeen meni muutamia vuosia, kun vielä etsittiin rajoja", Mäkipää kertoo.

Mäkipää mainitsee animaatiosarjan nimeltä Sätkyjä ja tärinöitä, jota esitettiin Lasten aamuissa ennen Galaxin aloitusta. Sarjan kauhuvaikutteiset tarinat herättivät paljon keskustelua, mutta Galaxiin ne olisivat Mäkipään mukaan sopineet.

Galaxiin voitiin haalia ohjelmistoa, joka oli jännittävää ja joskus vähän pelottavaakin, mutta kuitenkin Ylen lastenohjelmien turvallisessa hengessä.

Mäkipään mukaan ulkomaisten ohjelmien löytäminen osoittautui hankalaksi, sillä kansainvälisillä markkinoilla oli tarjolla liikaa ammuskelua ja paukuttelua, jota Ylen ohjelmistoon ei haluttu.

"Late Lammas on hyvä esimerkki Ylelle sopivasta koululaisten sisällöstä. Siinä ei ole väkivaltaa, ja se on hyvin viihdyttävä", Mäkipää sanoo.

Mäkipää itse ryhtyi vetämään Galaxissa agenttihenkistä Operaatio Hurrikaani -ohjelmaa. Hurrikaani jatkui myöhemmin Boforina, ja Mäkipää kirjoittaa edelleen Etsiväkerho Hurrikaani -kirjasarjaansa. Toinen alkuaikojen kotimainen suosikki oli liikuntaohjelma Poinzi.

Mäkipää työskentelee nykyään freelancerina, ja hän vierailee Galaxin juhlalähetyksessä sunnuntaina. Galaxin studiossa velmuilevat hassut pikkuhahmot Visa ja Turska.

Galaxin tuottaja Jyrki Laaksonen (oikeasti se jänis-Neposen kaveri Pikku Kakkosesta ) sanoo, että Galaxin perustehtävä ei ole muuttunut, vaikka ohjelmien alustat ovat vaihtuneet.

Koululaiset kaipaavat edelleen omia ohjelmiaan, mutta nykyään he haluavat tuottaa niitä myös itse.

Laaksonen huomauttaa, että YouTube on Galaxinkin kilpailija.

"Mutta me pärjätään niin kauan, kun tehdään hyviä ohjelmia", Laaksonen uskoo.

Galaxin tulevia teemoja ovat Laaksosen mukaan koodaaminen ja luonnontieteet.

 

Galaxin 10-vuotissynttärit TV2:ssa lauantaina klo 9.00 ja sunnuntaina klo 9.15

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat