Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin kirkkain tähti

Ingrid Bergmanin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi esitettävä elokuvien sikermä alkaa näyttelijän varhaistyöllä

Radio ja TV
 
YLE
Naisen kasvoissa Ingrid Bergman esittää paatunutta rikollista. Erik Berglund on rikoskumppani.
Naisen kasvoissa Ingrid Bergman esittää paatunutta rikollista. Erik Berglund on rikoskumppani. Kuva: YLE
Elokuva
Naisen kasvot
En kvinnas ansikte, Ruotsi 1938
Ohjaus Gustaf Molander
Pääosassa Ingrid Begman
Fem klo 21.00

 

Ensi lauantaina Ingrid Bergmanin syntymästä on kulunut sata vuotta. Ruotsalainen näyttelijätär muistetaan muun muassa muutamasta Alfred Hitchcockin ohjauksesta ja Michael Curtizin Casablancasta, joka nähdään Teemalla 30. 8.

Tänään juhlinta alkaa uran varhaisella elokuvalla, Gustaf Molanderin ohjauksella Naisen kasvot. Se oli Bergmanin yhdeksäs esiintyminen valkokankaalla.

Ingrid Bergman (1915–1982) opiskeli näyttelijäksi Tukholmassa arvostetussa Dramatenissa, Ruotsin kansallisteatterissa.

Ensimmäisen kerran hän vilahti elokuvassa Rakkautta ja alkoholia vuonna 1932. Todenteolla ura käynnistyi peräti neljällä roolilla vuonna 1935.

Naisen kasvoissa Molander ohjasi Bergmania jo kolmannen kerran. Aiempiin yhteistöihin kuului myös iso menestys Intermezzo (1936), joka herätti amerikkalaisen tuottajan David O. Selznickin huomion. Sen uusintaversiolla Bergman lanseerattiin Hollywoodissa 1939.

Naisen kasvoissa Bergman näyttelee rikollista Anna Holmia, jonka kasvot palovamma on arpeuttanut pahasti jo lapsena. Roolihahmon taustasta paljastuu, että Holmin kasvot turmellut tulipalo surmasi hänen vanhempansa.

Myös Bergman itse menetti vanhempansa nuorena. Ruotsalainen isä, taiteilija ja valokuvaaja Justus Bergman kuoli, kun Ingrid oli 13-vuotias. Saksalaissyntyisen äitinsä Friedan Ingrid menetti jo kaksivuotiaana.

Muita yhtymäkohtia Anna Holmin ja näyttelijän oman elämän välillä ei olekaan.

Elokuvan alussa Holm johtaa kiristäjäliigaa. Paatunut nainen tahtoo äkkirikastua kiristämällä rahaa aviorikoksiin ryhtyneiltä porvarisrouvilta.

Naisen kasvot muistuttaa vanhoja suomalaisia elokuvia. Käsikirjoituksen käänteet sujuvat vähän väkinäisesti ja epäuskottavasti. Siinä näytellään yhtä aikaa hieman yli ja jäykästi. Maisema saa vertauskuvallisen roolin – varsinkin kuohuva koski.

Melodramaattisen tarinan teemaksi rakentuu kömpelösti ulkonäön vaikutus ihmisen luonteeseen. Naaman mukana kaunistuu moraalikin.

Vuonna 1938 sai ensi-iltansa myös 4 kisälliä, jonka Bergman kävi tekemässä Saksassa. Hän oli viettänyt siellä kesiä ja osasi saksaa virheettömästi. Se esitetään arkistoteatteri Orionin laajassa Ingrid Bergman -sarjassa, joka jatkuu ensi tammikuulle saakka.

Seuraavaksi kutsui Hollywood. Mahtimoguli Selznick olisi halunnut panna Bergmanin muokkausmyllyyn, mutta näyttelijä kieltäytyi muun muassa värjäämästä hiuksiaan ja nyppimästä kulmakarvojaan. Suosiota tuli luomunakin, ja Ingrid Bergmanin tähti nousi 1940-luvulla korkeammalle kuin edellisen ruotsalaisen Hollywoodin valloittajan, Greta Garbon.

1940-luvulla Bergman oli Oscar-ehdokkaana kolmena vuonna peräkkäin ja sai palkinnon George Cukorin Kaasuvalosta (1944). Samalle vuosikymmenelle mahtuvat myös Casablanca (1942), Hitchcockin Noiduttu (1945), Notorious – kohtalon avain (1946) ja Kauriin merkeissä (1949).

Bergman innostui italialaisesta neorealismista ja tarjoutui työskentelemään Roberto Rossellinin kanssa. Näyttelijä ja ohjaaja rakastuivat Strombolin (1950) kuvauksissa. Bergman jätti perheensä ja Hollywoodin skandaalin saattelemana.

Bergmanin elämää kuvaa Stig Björkmanin tuore dokumentti Ingrid Bergman – omin sanoin, joka tulee meillä teattereihin 11. 9. Siinä kerrotaan, kuinka Bergman vaihtoi elämänsä aikana maata useita kertoja – ja perusti melkein aina myös uuden perheen.

Femin ja Teeman Ingrid Bergman -sikermään kuuluu viitenä peräkkäisenä sunnuntaina nähtävät viisi elokuvaa ja pari dokumenttia. Luvassa on muun muassa Rossellinin Matka Italiaan (1954) ja Syyssonaatti (1978), näyttelijän ainoa yhteistyö Ingmar Bergmanin kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat