Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täydellinen nainen kuluttaa ja riitelee

Tosi-tv tarjoilee 2010-luvullakin vanhanaikaisia sukupuolirooleja

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Liv
Suomen täydelliset venäläisnaiset eli Sofia Kazakov (vas.), Alisa Ranta-aho, Valeria Hirvonen, Regina Slepak ja Elena Lukkarinen.
Suomen täydelliset venäläisnaiset eli Sofia Kazakov (vas.), Alisa Ranta-aho, Valeria Hirvonen, Regina Slepak ja Elena Lukkarinen. Kuva: Liv
Tosi-tv
Laura Kytölä

Vain omena puuttuu. Muuten uuden Suomen täydelliset venäläisnaiset -realitysarjan alkukuva muistuttaa kovasti hittisarjan Täydellisten naisten vastaavaa: viisi naista poseeraa antavissa punaisissa mekoissa, kasvoillaan päättäväiset ilmeet.

Lajityyppi, jossa tyyriiseen kyytiin tottuneet naiset nauttivat lounaaksi botox-ruiskeita ja illalliseksi samppanjaa luksusjahdilla, on muurattu tosi-television peruskiveen kuin silikonit jokaisen itsensä vakavasti ottavan tosi-tv-tähden varteen. Täydellisten naisten innoittamalla reseptillä on leivottu useampi sarja, muiden muassa Beverly Hillsin täydelliset naiset, NYC:n täydelliset naiset ja O.C:n täydelliset naiset. Oman versionsa saivat myös Ruotsin miljonääriäidit.

Kotimaista tuotantoa edusti vuonna 2010 esitetty Miljonääriäidit. Siinä Maria Alanen ja Nina Grekin esittelivät enemmän tai vähemmän todellisuuteen perustuvaa hulppeaa elämäänsä Marbellassa.

Suomen täydelliset venäläisnaiset eivät kalpene kulutustottumuksissaan ulkomaisille kollegoilleen: vain luksus kelpaa.

Onko tämä tosiaan ainoa tapa kuvata nykynaista tosi-tv:ssä: shoppailua, bailausta ja kauneudenhoitoa?

"Monet keskeiset tosi-tv-formaatit ovat sukupuoliroolien suhteen todella konservatiivisia", toteaa mediakulttuurin tutkija Mikko Hautakangas Tampereen yliopistosta.

"Tv:ssä miesten arki on raavasta työntekoa, naiset taas näytetään useimmiten shoppailemassa, sisustamassa ja hoitamassa lapsia."

Kuluttajasegmenttejä kyttääville mainostajillehan tämä sopii. Eroa julkisten ja kaupallisen tv-palvelun välillä on tosi-televisiossakin.

"BBC:n ja Ylen realityohjelmissa pyritään tuomaan enemmän esiin kummankin sukupuolen arkiulottuvuutta. Esimerkiksi Ylen Kandit esitteli lääketieteen kandidaatteja harjoittelujaksollaan ja Tammelantori seurasi torin yrittäjiä. BBC:n tuotantoa oli esimerkiksi Lentokenttä-sarja."

Suomen täydelliset venäläisnaiset ovat ennakkohaastatteluissaan ahkerasti pönkittäneet vanhanaikaisia sukupuolirooleja. Esimerkiksi Viidakon tähtösissäkin esiintynyt Alisa Ranta-Aho kertoo lähtevänsä kävelemään treffeiltä, jos mies ei maksa laskua.

Vaikka tosi-tv:n täydellisiä naisia katsoessa ei uskoisi, että eletään 2010-lukua, naisten mutkaton kuluttaminen tuo ehkä lohtua laman runtelemaan arkeemme?

Hautakangas uskoo enemmän katsojan moraaliseen suhteeseen sarjatyyppiin.

"Minusta tällaisten luksuselämäntapaohjelmien viehätysvoima perustuu katsojalle annettavaan moraaliseen silmäniskuun. Se viestittää, että näillä naisilla on kaikkea, mutta mehän tiedämme, ettei heidän elämänsä kuitenkaan ole niin hienoa."

Ja toden totta, kovin hienolta ei monen tosi-tv-formaattiin osallistuneen naisen elämä näytäkään.

Lajityypille ominaiseen juonikuvioon kuuluu kunnioitettava määrä kissatappeluita. Moni osallistuja on jättänyt sarjan ystävää tai bisnessuhdetta köyhempänä. Tämäkin tuttu juonikuvio ravistelee temperamenttisia venäläisnaisia.

Eikö kiltin ja kasvattavan tosi-tv:n pitänyt olla jo trendi?

"Suomessakin näyttää siltä, että tosi-tv:tä on tehty niin pitkään, että trendit alkavat jo kiertää. Positiivisten formaattien rinnalle nousee jälleen 2000-luvun alusta tuttuja moraalisella ylemmyydellä revitteleviä kohuohjelmia. Tämä näkyy viimeaikaisissa sarjoissa, kuten Temptation Islandissa", Hautakangas sanoo.

 

Suomen täydelliset venäläisnaiset Livillä klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat