Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehen perikuva

Hilary Mantelin menestysromaaneihin perustuva Susipalatsi on syksyn odotetuimpia sarjoja – ja syystä

Radio ja TV
 
Giles Keyte
Vakavailmeinen Mark Rylance esittää Susipalatsissa Thomas Cromwellia, miestä Henrik VIII:n taustalla.
Vakavailmeinen Mark Rylance esittää Susipalatsissa Thomas Cromwellia, miestä Henrik VIII:n taustalla. Kuva: Giles Keyte
Arvio: draamasarja
Susipalatsi
Wolf Hall, Britannia 2015
Ohjaus Peter Kosminsky
Pääosissa Mark Rylance, Damian Lewis, Claire Foy, Jonathan Pryce
TV1 klo 21.00

 

Vuosina 1485–1540 elänyt Thomas Cromwell oli poliittinen taustavaikuttaja, luotettava virkamies ja taitava peluri. Draamassa tyypillinen sivuhenkilö.

Kun brittikirjailija Hilary Mantel valitsi juuri hänet romaanitrilogiansa päähenkilöksi, hän käänsi katseet kuninkaan, Henrik VIII:n varjoon ja vaihtoi näkökulmaa, joka on kaluttu lukemattomat kerrat. Henrik VIII on Englannin historian tunnetuimpia hallitsijoita, josta itse Shakespeare jo kirjoitti näytelmän. Siinäkin Cromwell esiintyy sivuroolissa.

Mantel on kirjoittanut Cromwellista kaksi palkittua menestysromaania, Susipalatsi (2009) ja Syytettyjen sali (2012), joten oli odotettavissa, että myös BBC heräisi nopeasti. Kuusiosainen sarja on esitetty Britanniassa vuoden alussa, ja siitä tehtiin päätös jo Syytettyjen salin ilmestyessä.

Susipalatsi-sarja, kuten myös Mantelin romaanit, kuvaa ajanjaksoa noin vuosina 1500–1536, jolloin Cromwell onnistuu nousemaan kuninkaan luottomieheksi.

Merkit ovat ensin huonot, sillä hän pysyy loppuun saakka uskollisena isännälleen, kardinaali Thomas Wolseylle, josta Henrikin on päästävä eroon.

Cromwell kuitenkin huomaa pian, että kuningas viihtyy hänen seurassaan ja sietää häneltä myös kritiikkiä.

"Kuningas pitää minusta", Cromwell toteaa.

Näinä vuosina Euroopan uskonnollinen kartta on myllerryksessä, ja samaan aikaan Henrik VIII tuskailee miespuolisen perijän puuttumista. Hän haluaa erota ensimmäisestä vaimostaan Katariina Aragonialaisesta ja naida Anna Boleynin.

Susipalatsin keskeiset henkilöt Cromwellin ohella ovat Henrik VIII, Anna Boleyn sekä lordikansleriksi nouseva Thomas More, josta Mantel on kehitellyt Cromwellin vastavoiman. Tästä kiehtovasta asetelmasta historioitsijat ovat toista mieltä.

Sarja eläytyy romaanien tapaan myös Cromwellin yksityiseen persoonaan sitoutuneena perheenisänä ja surumielisenä leskimiehenä. Isyys on Cromwellin vahvuus, joka antaa hänelle henkistä kanttia palatsien kolkoilla käytävillä.

Mantelin romaanit kuvaavat tapahtumia Cromwellin sisäisen maailman läpi, intiimisti, jopa arkisesti, joten niiden siirtäminen tv-draamaksi on ollut vaikea tehtävä.

Dramatisoinnin on saanut vastuulleen Peter Straughan, jonka aiempiin taidonnäytteisiin kuuluu Tomas Alfredsonin ohjaama John Le Carré -filmatisointi Pappi, lukkari, talonpoika, vakooja.

Straughanin ja ohjaaja Peter Kosminskyn näkemys korostaa realismia ja jättää tunneilmaukset hillityiksi. Aikakauden julmuus ja rajut käännekohdat nousevat esiin hiljaisuudesta.

Cromwellin rooliin valittu Mark Rylance on ollut ehkä yllätys, sillä hänet tunnetaan ennen muuta teatterin puolelta ja erityisesti Shakespeare-näyttelijänä. Ohjaaja Kosminsky on jättänyt paljon merkityksiä Rylancen vakavien ja keskittyneiden ilmeiden varaan.

Jyhkeää Henrikiä näyttelee Damian Lewis, jonka valinta taas ei ole lainkaan yllätys.

Mantelin romaaneissa miehet tekevät päätöksiä, mutta niiden taustalla vaikuttaa usein naisen tahto ja varsinkin Annan. Sarjassa häntä näyttelee Claire Foy, jolle on voinut ennustaa hienoa uraa jo Pikku Dorrit -sarjan ja Luvatun maan pääroolien perusteella.

Cromwell-trilogian päätösromaania odotetaan kieli pitkällä, ja BBC:ssäkin on alustavasti lupailtu siihen perustuvaa jatkoa sarjalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat