Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henrik VIII:n hovissa herkuteltiin yltäkylläisesti

Radio ja TV
 
Conor O'Leary
Myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikosituneen tutkijan Hannele Klemettilä-McHalen mukaan ruoka oli Henrik VIII:n aikaan statussymboli.
Myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikosituneen tutkijan Hannele Klemettilä-McHalen mukaan ruoka oli Henrik VIII:n aikaan statussymboli. Kuva: Conor O'Leary
Draamasarja
Eeva-Liisa Pere

BBC:n tänään alkavassa menestyssarjassa Susipalatsi ruoka on tärkeässä osassa.

Henrik VIII:n hovi tunnettiin mahtipontisista tarjoiluistaan. Päivällispöydässä tarjoiltiin muun muassa haudutettuja kananrintoja rakuunakastikkeessa, hummereita, pitkään kypsytettyjä juustoja, kiisseleitä ja paistettuja päärynöitä.

Ruokaa oli yllin kyllin, ja tapaan kuului heittää esimerkiksi kananluut olan yli. Myös viini virtasi pitkin päivää.

Henrik VIII muistetaan nimenomaan muhkeasta olemuksestaan, ahmimisestaan ja irstailustaan.

"Tämä on väärä näkemys. Henrik oli nuorena atleettinen ja komea. Hän joutui onnettomuuteen, eikä sen vuoksi pystynyt enää liikkumaan entiseen tapaan. Silloin painokin riistäytyi hallinnasta", sanoo myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan erikoistunut tutkija Hannele Klemettilä-McHale.

Tv-sarjassa Henrik esitetään alusta alkaen arvaamattomana ja julmana hallitsijana. Klemettilä-McHalen mukaan hän oli kuitenkin onnellinen ja tasapainoinen ensimmäisessä avioliitossaan Katariina Aragonialaisen kanssa.

Sen jälkeen Henrikin luonne muuttui. Vaimot seurasivat toisiaan, ja mässäily paheni.

"Ruoka oli Henrikin aikana statussymboli. Sillä osoitettiin asema yhteiskunnassa, sen hankkimiseen nähtiin vaivaa, ja mitä enemmän sitä oli, sen parempi."

Myös ruuan terveellisyyteen kiinnitettiin huomiota. Esimerkiksi hovissa henkilökohtainen henkilääkäri tutki horoskoopin ja määritteli sen perusteella, millaista ruokaa kunkin piti syödä. Riistalla herkuteltiin usein, ja sen saamiseksi piti metsästää ja liikkua ulkona.

Tudorien aikakauden ruokakulttuuri ei hävinnyt Hannele Klemettilä-McHalen mukaan Ranskalle tai Italialle.

"Ylelliset ateriat olivat hovin tärkeyslistan kärjessä. Juhlapäivällinen oli kokonaisvaltainen elämys, joka kesti parhaimmillaan tuntikausia. Välillä pidettiin taukoja, ja kuunneltiin musikanttien soittoa. Sitten taas jaksettiin jatkaa. Kyllä Henrikin aika oli mahtavuuden ja romantiikan kulta-aikaa", Hannele Klemettilä-McHale sanoo.

 

Susipalatsi TV1:ssä klo 21.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat