Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Höökipulverista puhtia sotimiseen

Radio ja TV
 
Amfetamiinipohjainen Pervitin-tabletti vähensi unentarvetta.
Amfetamiinipohjainen Pervitin-tabletti vähensi unentarvetta.
Dokumenttisarja
Huume-Suomen historia
Suomi 2015
TV1 klo 15.55

 

Dokumenttisarja Huume-Suomen historia pui toisessa osassaan huumeiden roolia viime sodissamme.

Sota-aikana päänsekoittajista yleisin oli alkoholi, mutta jatkosodan alussa 1941 ilmestyi Saksasta myös uutuus eli amfetamiinipohjainen Pervitin-tabletti. Se lisäsi väsyneiden miesten suorituskykyä merkittävästi ja vähensi unentarvetta. Rintamajoukoille varattiin heti 850 000 tablettia.

Dokumentti vihjaa, että Saksa dumppasi Suomeen pervitiiniä tajuttuaan sen liikakäytön ongelmat. Temmler Werke -yhtiön 1938 kehittämää ainetta käytettiin silti sodan läpi Saksan omillakin rintamilla, joilla sitä lopulta määrättiin jokaisen lääkintämiehen laukkuun.

Saksan asevoimille tilattiin yksin vuoden 1941 huhti- ja joulukuun välisenä aikana 29 miljoonaa Pervitin-tablettia. Jo vauhditettuaan sotaretkiä Puolaa ja Ranskaa vastaan 1939–40 ne saivat lempinimen Stuka-pilleri.

Saksa tavoitteli silti vieläkin vahvempia aineita, jotka tekisivät sotilaista supermiehiä.

Ratkaisun piti olla 1944 kehitetty D-IX, joka oli sekoitus pervitiiniä, kokaiinia ja kipulääke oksikodonia. Ainetta myös testattiin Sachsenhausenin keskitysleirissä vankeja pitkään marssittamalla. Sota loppui, ennen kuin D-IX ehti jakeluun.

Pervitiiniä ostettiin vielä 1960-luvulla niin DDR:n kuin Saksan Liittotasavallankin asevoimille. Bundeswehr tosin kielsi sen 1970-luvulla, mutta DDR:n kansanarmeija vasta 1988.

Suomessa apteekit myivät vuosina 1966–98 Pervitin-pulveria. Se oli aspiriinin ja kofeiinin sekoite, jota sota-ajan "höökipillereihin" yhdisti vain nimi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat