Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taide ennen propagandaa

Sota-ajan isänmaalliset vakoiluelokuvat toivat suomalaiseen elokuvaan uuden lajityypin

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle
Majuri Mäntymaa (Sven Relander), Lulu (Assi Raine), ylietsivä Koskimaa (Eero Leväluoma) ja kapteeni Rautala (Ensio Jouko) sekaantuvat kansainväliseen rikosvyyhtiin elokuvassa Hiipivä vaara.
Majuri Mäntymaa (Sven Relander), Lulu (Assi Raine), ylietsivä Koskimaa (Eero Leväluoma) ja kapteeni Rautala (Ensio Jouko) sekaantuvat kansainväliseen rikosvyyhtiin elokuvassa Hiipivä vaara. Kuva: Yle
Elokuva
Henri Waltter Rehnström

TV1 esittää tänään iltapäivällä kotimaisen elokuvan Hiipivä vaara (1944). Yhdessä aiemmin tällä viikolla esitettyjen filmien Salainen ase (1943) ja Varjoja kannaksella (1943) kanssa se muodostaa suomalaisittain harvinaisen vakoiluelokuvien sarjan.

Trilogian takana on jatkosodan aikana perustettu pientuotantoyhtiö Fenno-Filmi. Sen toimitusjohtajana toimi virolainen emigrantti Theodor Luts, joka oli ansioitunut kuvaajana useissa suomalaisissa elokuvissa kautta koko 1930-luvun.

Vakoiluelokuvilla Luts toi suomalaiseen elokuvaan uuden lajityypin: kansainvälisen trillerin. Elokuvat pyrkivät vahvaan eurooppalaiseen tyylittelyyn ja napakkaan jännärijuoneen, jossa vilisi ulkomaalaisia konnia ja kohtalokkaita naisia.

"Jos kauniisti sanoo, ensimmäisenä valmistunut Salainen ase on näistä elokuvallisesti ehein. Mutta eivät nämä elokuvat pelkkiä kuriositeettejakaan ole. Ne ovat esimerkkejä kiinnostavasta tavasta tehdä uutta elokuvaa", sanoo Kansallisen audiovisuaalisen instituutin erikoistutkija Jari Sedergren.

Salaisessa aseessa vakoilujuoni pyöri salaisten piirustusten ympärillä. Varjoja kannaksella oli puolestaan tarina Karjalankannaksen linnoitustyömaalla tehdystä sabotaasista ja sen selvittelystä. Hiipivässä vaarassa pahaa aavistamaton valokuvaaja sotketaan mukaan kansainväliseen rikosvyyhtiin, jossa metsästetään suomalaiskenraalin arvokasta keksintöä.

Sota-ajan todellisuus tulee vakoiluelokuvissa vahvasti esille. Ne näyttävät, miten urheasti kotirintamalla taisteltiin Suomea uhkaavia ulkoisia vaaroja vastaan.

Elokuvien sisältämistä isänmaallisista juoniaineksista huolimatta tekijöiden ensisijainen päämäärä ei ollut tehdä propagandaa vaan taidetta.

"Koska tekoajankohtana oli sota, tämä piti ottaa huomioon käsikirjoituksissa. Elokuvat sopeutettiin sotapropagandan maailmaan. Näin ne edustavat eräänlaista konsensuspropagandaa."

Suomessa sota-ajan valtiokoneisto ei ollut samalla tavalla institutionaalisesti mukana elokuvanteossa kuin esimerkiksi Saksassa. Siellä elokuvateollisuus oli täydellisesti natsien hallussa, minkä vuoksi maan sota-aikaisesta elokuvatuotannosta iso osa edusti puhdasta propagandaa.

Suomessa valtiokoneisto oli mukana hankekohtaisesti. Päämaja tarjosi apuaan monille elokuville, joiden katsottiin vahvistavan kansallista identiteettiä. Fenno-Filmi sai puolestaan yhteistyökumppanin Valtiollisen poliisin taholta. Yksi vakoiluelokuvien käsikirjoittajista oli vastavakoilussa työskentelevä Eero Brusila.

Koska Fenno-Filmi oli uusi yhtiö ja sen perustajat vieläpä ulkomaalaistaustaisia, oli mahdollista, että yhteistyön lisäksi Brusilan oli myös määrä pitää hieman silmällä tekijöitä.

Hävityn sodan jälkeen Fenno-Filmin vakoiluelokuvien taide unohtui ja propagandaluonne kasvoi. Varsinkin vasemmisto näki elokuvat ulkopoliittisesti arveluttavina. Varjoja Kannaksella lyhentyi muotoon Varjoja ja sen juonesta poistettiin viittaus idästä tulevaan uhkaan.

"Elokuvien käsikirjoituksia alettiin puhdistaa Suomessa vuonna 1944. Kaikki ryssittelyt poistettiin", Sedergren sanoo.

Sodan jälkeen vakoiluelokuvat vaipuivat vuosikymmeniksi unohduksiin. Hiipivä vaara on esitetty televisiossa vain kahdesti. Salaisen aseen tv-ensi-ilta oli pari vuotta sitten. Varjoja Kannaksella nähtiin televisiossa ensimmäistä kertaa vasta viime maanantaina.

 

Hiipivä vaara TV1:ssä klo 13.25.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat