Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä johti sirkussukujen välirikkoon?

Tanskalaisen Anders Riis-Hansenin dokumentti kääntyi odottamatta draamaksi

Radio ja TV
 
Harri Uusitorppa
Yle kuvapalvelu
Circus Dynastyn keskiössä ovat nuoret sirkustaiteilijat ja rakastavaiset Merrylu Casselly ja Patrick Berdino.
Circus Dynastyn keskiössä ovat nuoret sirkustaiteilijat ja rakastavaiset Merrylu Casselly ja Patrick Berdino. Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentti

Dokumenttielokuva on aina teos todellisuudesta – joistakin todellisista ihmistä, todellisista olosuhteista ja todellisista tapahtumista.

Mutta joskus dokumentin tekijöille käy niin, että tulkinnallinen tarina alkaa odottamattomasti ja tahattomasti muistuttaa sepitettyä: käsikirjoitettua näytelmäelokuvaa.

Niin kävi kokeneelle ja palkitulle tanskalaiselle Anders Riis-Hansenille. Hänen ohjaamansa Circus Dynasty kääntyi kiertävää sirkuselämää dokumentoivasta arkisesta elokuvasta sydänsuruiseksi draamaksi, joka päättyy kahden tunnetun sirkusperheen raastavaan välirikkoon.

"Ennakoin päähenkilöiden välille kehkeytyvän jonkinlaisia erimielisyyksiä, mutta en osannut kuvitella niiden kerrannaisvaikutuksia näin järisyttäviksi", sanoo Kööpenhaminassa asuva Riis-Hansen.

Eikä niitä osaa kuvitella katsojakaan, sillä Circus Dynastyn alussa Berdinon ja Cassellyn sirkusperheiden tulevaisuus näyttäytyy romanttisen rakkauden valossa suorastaan satumaisena.

Aivan niin: pitkän ystävyyden ja yhteistyön kruunaisi kaikkein parhaiten perheiden nuorten ja kauniiden tähtitaiteilijoiden avioliitto, hyrisevät Patrick Berdinon ja Merrylu Cassellyn isovanhemmat ja vanhemmat tyytyväisinä.

Kaksikymppisten perijöiden yhteenliittymä ei olisi huono elinkeinonkaan kannalta. Tanskalaisen Berdinon perheen omistamasta pohjoismaiden suurimmasta Cirkus Arenasta saattaisi tulla avioliiton avulla vielä suurempi ja elefantteihin erikoistuneesta saksalaisesta Cassellyn perheestä vielä kuuluisampi.

"Yllätyin aluksi perinteitä, perhesiteitä ja sukupuolirooleja korostavista vanhahtavista sekä melkein aikakonemaisista asenteista", sanoo Riis-Hansen.

"Mutta maata kiertävät Berdinot ja Cassellyt eivät ole mitä tahansa perheitä. Ja heille me paikalleen asettuneet siviilit olemme privatmensch, vaikka he ovat vielä yksityisempiä ja varautuneempia."

Dokumentaristi Riis-Hansenin pitikin ponnistella paljon luottamuksen saavuttamiseksi ja säilyttämiseksi.

"Sirkustaiteilijat ovat yhdessä mielessä näyttelijöitä, jotka ovat harjaantuneet myymään meille hymyjä, hyvää mieltä, huolettomuutta. Ja myös vieraille, omassa siviilielämässä.

Riis-Hansen onnistui silti kiertämään Cirkus Arenan kanssa Tanskaa vuoden verran ja kuvaamaan runsaasti yksityistä, kulissien takaista materiaalia.

Mutta mistä hän saisi dokumenttiinsa todellista draamaa? Loputtomasta työnteosta, pienistä vammoista, vanhempien toiveikkaista puheista, kouluttajan käskystä ulostavista elefanteista tai rikkumattomasta ystävyydestä?

Ensimmäisen särön perheiden perheyhteyteen iskee Yhdysvaltain suurimman sirkuksen miljardööriomistaja, joka tulee Tanskaan käännyttämään Cassellyja palkollisikseen. Mutta he päättävät jäädä Berdinojen kumppaneiksi Tanskaan, vaikka tulevaisuutta ajatellen ehkä turhaan.

Samana vuonna syntyneiden ja pikkulapsesta tunteiden rakastavaisten välit rikkoutuvat puolivälissä niin pahoin, että mitään ei tunnu olevan tehtävissä.

Mutta mikä oli lopulta syy?

Edes Riis-Hansen ei tiedä sitä, vaikka on kuullut loppumisen merkeistä useita versioita.

"Virallinen selitys kiertyy mustasukkaisuuden ympärille. Mutta on vaikea uskoa, että se olisi saanut perheet katkaisemaan välit kokonaan. Uskon, että takana on jotain muuta."

Selittämättömyyden syy ei ole siis dokumentissa, josta Yle esittää tänään teatteriversiosta kolmanneksella eli puolella tunnilla lyhennetyn kansainvälisen televisioversion.

"Viimeistellyn teoksen lyhentäminen on aina tuskallista, jopa väkivaltaista. Eivätkä siinä auta edes sirkustemput, mutta tein silti parhaani", pahoittelee Anders Riis-Hansen.

 

Circus Dynasty, Fem klo 22.00

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat