Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliuksen elokuvallinen näköispatsas

Radio ja TV
 
Yle
Martti Suosalo eläytyy säveltäjäsuuruudeksi Timo Koivusalon vuonna 2003 valmistuneessa elokuvassa Sibelius.
Martti Suosalo eläytyy säveltäjäsuuruudeksi Timo Koivusalon vuonna 2003 valmistuneessa elokuvassa Sibelius. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Sibelius ★★
Suomi 2003
Ohjaus Timo Koivusalo
Pääosissa Martti Suosalo, Heikki Nousiainen, Miina Turunen, Seela Sella
TV1 klo 21.15

Kekkos-päistään tunnettu kansantaiteilija Matias Keskinen tokaisi aikoinaan, että voisi hän joskus tehdä Sibeliuksestakin patsaan, jossa Sibelius "istuisi jakkaralla ja säveltäisi".

Timo Koivusalon Sibelius on juuri tällainen elokuvallinen näköispatsas, jossa säveltäjä todellakin nähdään muun muassa jakkaralla säveltämässä. Ikävää, että se on ainoa elokuva, jota voidaan esittää säveltäjän juhlavuonna.

Koivusalon elokuva kertaa Sibeliuksen elämänvaiheita lapsuuden tuokiokuvista alkaen. Siinä pompitaan keskeisestä tapahtumasta toiseen odotuksenmukaisesti, kiireisesti ja keskittymättä. Katsojan tehtäväksi jää vain todeta, että nyt hän näkee Ainon ensi kerran, nyt alkaa jäädä ryyppy päälle, nyt on luomisentuskaa.

Alkoholi on pilannut monen suomalaisen taiteilijan elämän, mutta se on pilannut myös monta henkilökuvaa. Olisiko edes teoriassa mahdollista kertoa tarina jollain toisella painotuksella? Sibeliuksen tapauksessa esimerkiksi Järnefeltin perheen vaikutuksesta olisi voinut löytyä uusia näkökulmia.

Elämänvaiheisiin palataan takaumina. Heikki Nousiainen ja Seela Sella esittävät vanhaa pariskuntaa, joiden ajatukset kulkeutuvat elettyyn elämään Ainolan tunnelmallisissa huoneissa.

Näyttelijäkaarti on nimekästä, ja elokuva kulkee heidän varassaan omalla painollaan. Martti Suosalo on "näköinen", samoin Miina Turunen, mutta puvustus on oudon ankeata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat