Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä se gonzo taas olikaan?

Journalisti Hunter S. Thompson ja taiteilija Ralph Steadman tekivät gonzoa, mutta myös paljon muuta

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Yle Kuvapalvelu
Taiteilija Ralph Steadman tunnetaan yhteistyöstään gonzo-journalismin legendan Hunter S. Thompsonin kanssa. Kuva taiteilijan työpöydältä.
Taiteilija Ralph Steadman tunnetaan yhteistyöstään gonzo-journalismin legendan Hunter S. Thompsonin kanssa. Kuva taiteilijan työpöydältä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Teema
Harri Römpötti

Teemalla sukelletaan tänään gonzo-journalismin pyörteisiin yhden dokumentin ja yhden fiktioelokuvan myötä.

Ensin esitetään Charlie Paulin hieno dokumentti For No Good Reason (2012) kuvittaja Ralph Steadmanista ja perään Terry Gilliamin elokuva Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa (1998).

Gilliamin elokuvassa toikkaroi gonzo-journalismin legenda Hunter S. Thompson ( Johnny Depp ) ja se perustuu hänen kirjaansa, jonka Steadman kuvitti.

Journalismin perinteisenä ihanteena on ollut tiedonvälitys, pyrkimys pelkkien tosiasioiden kertomiseen. Objektiivisuus on kiistetty ja myönnetty perimmältään mahdottomaksi jo ajat sitten. Jo aiheen valinta ja rajaus ovat tavallaan kannanottoja.

Thompson (1937–2005) hylkäsi vanhan ihanteen ja painotti omakohtaista kokemusta osana kirjoitustaan. Hän oli usein juttujensa päähenkilö.

Gonzoksi Thompsonin artikkelia nimitti ensimmäisen kerran vuonna 1970 Boston Globe -lehden toimituspäällikkö Bill Cordoso, joka väitti, että sana oli bostoninirlantilainen slangitermi viimeiselle pystyssä pysyvälle tyypille ryyppäjäisissä.

Sittemmin moni muistaa Thompsonista juuri hillittömän päihteiden käytön. Yhtä moni ei muista, että Thompsonin jutut olivat myös kovaa journalismia, jossa tosiasiat olivat kohdallaan.

Suomessa gonzon suuntaan kevyesti mutta kunniakkaasti kallellaan ovat olleet muun muassa Walter de Camp (oik. Kari Lempinen ) ja Juho Juntunen.

Ehkä Thompson ryysti ja popsi kaiken mitä väittää, mutta siinä sivussa hän teki perinteistä tutkivaa journalismia. Hän kirjoitti paljon politiikasta – ja terävästi.

Oikeastaan nykyään suosittu tarinallinen journalismi on aika lähellä Thompsonin gonzoa – tosin enimmäkseen ilman päihteitä ja vähemmällä itsekeskeisyydellä.

Myös Gilliam enimmäkseen unohti Thompsonin journalismin. Elokuvassa Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa Depp tekee Thompsonista lähinnä irvistelevän sekopään, joka näkee digitaalisesti tehtyjä harhoja. Tyylilaji lähentelee farssia.

Brittiläisen Ralph Steadmanin (s. 1936) niputtaminen gonzoilijaksi on vähän harhaanjohtavaa. Hän kuvitti Thompsonin artikkeleita ja kirjoja ja oli Thompsonin mukana joillakin juttumatkoilla.

Toki Steadmanin piirrokset sopivat yhteen Thompsonin tekstien kanssa ja yhdistelmästä tuli tunnettu. Gilliamin leffan ja Paulin dokumentin yhdistäminen on siksi perusteltua, vaikka yhteinen otsikko menee pikkuisen pieleen.

Steadmanin työtapa ei ollut gonzoa. Hän oli pikemmin ulkopuolinen tarkkailija kuin osallistuja. Aina hän ei ollut edes paikalla, vaan piirsi valmiisiin teksteihin. Sellainen ei missään nimessä sovi henkilökohtaista kokemusta korostavaan gonzoiluun.

Lisäksi Steadman on tehnyt paljon muutakin kuin kuvituksia Thomsonille. Hän on kuvittanut monien muidenkin tekstejä – myös omiaan. Steadmanin omaan tuotantoon mahtuu niin omalaatuinen kirja Sigmund Freudista kuin lastenkirjoja.

Steadmanin työn laajuus selviää onneksi dokumentista For No Good Reason. Ennen kaikkea siitä selviää hänen komea piirrostyylinsä ja sen kehitys. On hienoa päästä näkemään taiteilija työssään.

Steadman piirtää vedoilla, jotka näyttävät yhtä aikaa veitsenteräviltä ja elävän sotkuisilta. Tyylissä on hurjaa vauhtia ja voimaa.

Dokumentissa Steadmania haastattelee Depp. Kaksikko kohtasi juuri Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa -elokuvan yhteydessä. Elokuvassa venkoileva Depp malttaa dokumentissa antaa etualan Steadmanille, ja dokkari onkin aiheensa näköinen.

 

Gonzoilua Teemalla: klo 21.00 For No Good Reason, klo 22.25 Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat