Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokaiinikuninkaan nousu, uho ja tuho

Tosipohjainen draamasarja kertoo Pablo Escobarin ja häntä jahdanneiden poliisien tarinan

Radio ja TV
 
Helsingin Sanomat
Netflix
Kokaiinikuninkaaksi kutsuttu kolumbilainen Pablo Escobar (Wagner Moura) oli maailman ensimmäinen narkoterroristi. Hän hallitsi muun muassa motolla "plata o plomo" eli raha tai luoti.
Kokaiinikuninkaaksi kutsuttu kolumbilainen Pablo Escobar (Wagner Moura) oli maailman ensimmäinen narkoterroristi. Hän hallitsi muun muassa motolla "plata o plomo" eli raha tai luoti. Kuva: Netflix
Draamasarja
Harri Uusitorppa

Netflixin tilaamaan ja tuottamaan uuteen Narcos-sarjaan ei kannata käyttää kymmentä tuntia, jos haluaa saada selville vain sen, kuinka kansainvälistä kokaiinikauppaa hallinneelle kolumbialaiselle Pablo Escobarille loppujen lopuksi kävi. Se on ollut historiaa kohta jo 22 vuotta.

Medellínin huumekartellia johtanut upporikas kokaiinikuningas kuoli kuten useimmat ansaitsemattoman ja armottoman kostonsa uhrit: jahdattuna, väkivaltaisesti, verisesti.

Mutta nyt kuolemaa olellisempaa onkin kaikki edeltävä.

KymmenenosainenNarcos (2015) on ensimmäinen kansainvälinen draamasarja, joka kertoo pelätyn ja palvotun Escobarin (1949–1993) mielikuvituksellisen tarinan keskeisiltä osiltaan kokonaan. Sen todenperäisyyttä ei tarvitse silti epäillä, ainakaan toiselta puolelta.

Narcosin kirjoittajien neuvonantajina on ollut kaksi Kolumbiassa asunutta yhdysvaltaista huumepoliisia, jotka päätyivät – näyteltyinä – myös draamasarjan keskeiseksi roolihahmoiksi.

"Meitä kiinnosti varsinkin se, että saimme kertoa tarinamme mahdollisimman täydellisesti ja totuudenmukaisesti", sanoo Steve Murphy, joka kuului työparinsa Javier Peñan kanssa Escobarin toimia tutkineeseen sekä häntä etsineeseen ryhmään.

Kolumbiassa kuvattu kaksijuoninen Narcos onkin osittain Murphyn ja Peñan, kahden toisessa maassa ja kulttuurissa varttuneen gringon, tarina. Mutta he eivät halua ottaa kunniaa ensimmäiseksi narkoterroristiksi nimetyn Escobarin kuolemasta.

Samaa he teroittivat myös sarjan käsikirjoittajille sekä sen ohjaajalle.

"Todellisia sankareita olivat kolumbialaiset poliisit, sekä elävät että ne sadat Escobarin tappamat", korostaa Peña.

Hän hankki itselleen siirron Kolumbiaan jo 1988 ja asui siellä kuusi vuotta.

"Osittain kyse oli seikkailunhalusta ja osittain kunnianhimosta, halusta oppia", sanoo juuri eläköitynyt Peña, joka aloitti huumepoliisin uransa Yhdysvaltain oikeusministeriön alaisen DEA:n palkallisena Teksasin Austinissa.

Floridan Miamissa 1980-luvun väkivaltaisina huumevuosina työskennelleen Murphyn motiivit olivat samankaltaiset: hänkin halusi edetä ja päästä näkemänsä pahan juurille.

Vaimonsa kanssa Kolumbiaan muuttava Murphy on kaksikielisessä Narcos-sarjassa myös toteavasti jutusteleva kertojahahmo. Alkupuolella taustoitus onkin tarpeen ja se tukee dokumentaarista tyyliä, jota täydennetään paikoitellen arkistofilmein.

Pikkurikollisesta talouslehti Forbesin miljardöörilistalle päätynyt Escobar murhautti poliitikkoja, tuomareita ja satoja poliiseja sekä tuhansia osattomia siviilejä. Tappolistalla olivat myös Yhdysvaltain DEA:n huumepoliisit, joista Escobar oli luvannut 300 000 dollaria päältä.

"Me olimme mukana monissa vaarallisissa operaatiossa, mutta en muista, että olisimme pelänneet pidempään. Mehän olimme tekemässä mitä piti, työtämme", sanoo Murphy.

Murphyn ja Peñan työkomennuksen kovinta aikaa olivat viimeiset puolitoista vuotta, jolloin antautunut ja luovutusta pelännyt Escobar oli karkuteillä itselleen rakennuttamastaan luksusvankilasta.

Lopusta oli kuitenkin luksus kaukana: piilopaikasta yllätetty ja talon katolle paennut Escobar ammuttiin joulukuussa 1993.

"En ole mielestäni paha tai verenhimoinen, mutta se päivä oli erittäin onnellinen," Murphy sanoo.

 

Narcos on katsottavissa Netflixin maksullisessa nettipalvelussa (netflix.fi).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat