Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi rukouskutsu tuntuu vieraalta?

Radio ja TV
 
Jorma Mattilan toimittama sarja tarkastelee äänimaisemien kulttuurisia merkityksiä.
Jorma Mattilan toimittama sarja tarkastelee äänimaisemien kulttuurisia merkityksiä.
Arvio: kulttuurisarja
Äänivaltainen Eurooppa, Suomi–Saksa 2015
Radio 1 klo 17.40
Uusinta la 5. 9. klo 22.45

Jostain syystä Äänivaltainen Eurooppa -sarjan avausjaksosta muistui mieleeni eräs kansanedustaja, jota arvostan sahurina. Hän nousi julkisuuteen matkimalla muslimien rukouskutsua Helsingin Sanomien haastattelussa 26. huhtikuuta 2011.

Berliinissä asuvan kokeneen toimittajan Jorma Mattilan seitsenosainen sarja tarkastelee äänimaisemien kulttuurillista ja poliittista merkitystä Euroopassa. Ensimmäisen osan aiheena on siis islamin vaikutus äänimaisemaan.

Uskonnollisiin toimituksiin liittyvien äänien politisoinnilla on pitkä historia. Esimerkiksi Alankomaissa katoliset eivät saaneet soittaa kirkonkelloja lähes 300 vuoteen. Nykyisin moskeijojen rukouskutsuja rajoitetaan monissa maissa.

Islamilaisille Koraanin lukeminen ääneen on vahva moraalinen viesti. Muille se tuntuu vieraalta ja joskus jopa pelottavalta. Kuitenkin esimerkiksi suomalainen kristillinen kansanveisuu on musiikillisesti varsin lähellä minareeteista kaikuvaa sanomaa.

Nimensä mukaisesti äänivaltainen ohjelmasarja tarjoaa kiinnostavan kuulokulman jatkuvaa murrosta elävään maanosaamme, jossa ääni ja valta limittyvät toisiinsa. Myöhemmissä jaksoissa mikrofoni vierailee esimerkiksi kirkoissa ja mielenosoituksissa.

Korjaus 2.9. kello 16.40: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Ranskassa katoliset eivät saaneet soittaa kirkonkelloja lähes 300 vuoteen. Kielto oli kuitenkin voimassa Alankomaissa. Ranskassa vastaava kielto kesti vain kymmenen vuotta 1799 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat