Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hilton! -dokumentin nuorilla menee jo paremmin – "Meillä ei ole varaa haaskata näitä nuoria"

Virpi Suutarin Hilton! on esimerkki dokumentista, joka voi välittää tietoa ruohonjuuritasolta ylös virkaportaisiin

Radio ja TV
 
Yle Kuvapalvelu
Mira on yksi Virpi Suutarin ohjaaman Hilton!-dokumentin nuorista.
Mira on yksi Virpi Suutarin ohjaaman Hilton!-dokumentin nuorista. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Dokumentti
Harri Römpötti

Ohjaaja Virpi Suutarilla on hyviä uutisia.

"Kolmella neljästä Hiltonin nuorista menee paljon paremmin kuin dokumentin aikaan. Yksi on valmistunut rakennusmieheksi, toinen opiskelee lvi-alaa ja kolmas on suuntautumassa musiikkialalle. Päihteiden käyttö on vähentynyt."

Hilton! kuvaa Nuorisosäätiön asukkeja itähelsinkiläisessä talossa, jota he kutsuvat ironisesti laatuhotelliketjun nimellä. Suutari on pitänyt heihin yhteyttä elokuvan tekemisen jälkeenkin.

"Kesäkuussa pidimme yhdessä grillijuhlat. Parin kanssa soitellaan melkein viikoittain. On kiva, että hekin haluavat pitää yhteyttä minuun", Suutari sanoo.

Muutenkin Suutari tuntee vastuuta päähenkilöistään. Hän ei kerro heidän elämästään yksityiskohtaisesti, koska ei halua tehdä heistä tosi-tv-hahmoja.

Vain Miran nimi mainitaan, koska hän on esiintynyt oma-aloitteisesti julkisuudessa, muun muassa A-studiossa. Hän oli myös mukana Leipzigin dokumenttifestivaalilla, jossa Hilton! palkittiin.

"Näytöksen jälkeen keskustelutilaisuudessa Mira – tämä syrjäytynyt nuori – nauratti ja itketti yleisöä täydellisellä englanninkielellä. Hän esiintyi paremmin kuin useimmat yritysjohtajat. Pitäisi tajuta, että meillä ei ole varaa haaskata näitä nuoria", Suutari painottaa.

Hilton! ei ole Suutarin ensimmäinen dokumenttielokuva syrjäytymisen uhkaamista nuorista. Vuonna 2001 sai ensi-iltansa Susanna Helken kanssa ohjattu Joutilaat, joka kuvasi Kainuun nuoria työttömiä miehiä.

"Itä-Helsingissä todellisuus on kovempi kuin Kainuussa, jossa nuorilla on sentään tervettä toimintaa luonnossa, metsästystä ja kalastusta. Joutilaiden nuoret olivat vasta aikuisuuden kynnyksellä, kun taas Hiltonin yli kaksikymppisten olisi jo pitänyt päästä kiinni aikuisuuteen."

Elokuvien välissä kului yli kymmenen vuotta, mutta niiden aihepiirissä paljon ei ole muuttunut. Suutari toteaa, että syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien nuorten määrä on pysynyt suunnilleen samana 1990-luvun alun lamasta lähtien.

Ennen dokumenttielokuvien tekemistä Suutari käsitteli työttömyyttä ja köyhyyttä lehtitoimittajana. Hän on siis seurannut teemaa jo yli 20 vuotta.

"Kun väestö ikääntyy, meillä ei ole varaa nuorten syrjäytymiseen taloudellisesti eikä inhimillisesti. Siksi huoli asiasta on lisääntynyt."

Päähenkilöiden tilanteen kohentuminen lietsoo toivoa Suutarissa.

"Nuorten elämä on aina jatkuvaa muutosta. Siinä on notkeutta. Nyt näiden nuorten voi olla jopa vaikea katsoa dokumentista entistä kaoottista tilannettaan. On hienoa, että koko elämä ei ollut siinä."

Hilton!-dokkarilla on ollut hyvä elinkaari: kierros elokuvateattereissa, festivaaleilla ja televisiossa. Tavallisten kanavien lisäksi sen ovat nähneet erikoisnäytöksissä erilaiset yleisöt A-klinikoiden asiakkaista sosiaalialan opiskelijoihin. Presidentti Sauli Niinistökin katsoi sen omasta pyynnöstään.

"Dokumenteille pitäisi miettiä enemmänkin kohderyhmäjakelua. Ylimmillä virkamiehillä ei aina ole kosketusta ruohonjuuritasolle. Elokuva voi tarjota ikkunan todellisuuteen, jota heidän päätöksensä koskevat. Sellaisella voisi olla yhteiskunnallisia vaikutuksia."

Suutari jatkaa yhteiskunnallisten aiheiden käsittelyä. Tekeillä on dokumentti yksin- ja pienyrittäjistä.

"Yhä useammista tulee jonkin sortin yrittäjiä. Osa joutuu siihen pakosta, mutta yrittämisessä on myös energiaa ja vapautta."

Hän on kiertänyt Suomea etsimässä henkilöitä elokuvaansa.

"Pääkaupunkiseudulla mielikuva uusista yrittäjistä on start upeja ja pelialaa, mutta iso osa Suomesta elää ihan toisessa todellisuudessa. Maakunnissa yrittäminen on usein vanhanaikaisempaa tuotantoa ja palvelua."

 

Dokumenttiprojekti: Hilton!, TV1 klo 21.30

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat