Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Goottikulttuurin esi-isät olivat sopeutumattomia

Radio ja TV
 
Andrew Graham-Dixon johdattaa goottikulttuurin historiaan.
Andrew Graham-Dixon johdattaa goottikulttuurin historiaan.
Arvio: taidesarja
Gotiikan jäljillä
The Art Of Gothic, Britannia 2014
Käsikirjoitus ja juontaja Andrew Graham-Dixon
Teema klo 20.00

 

Englannissa elokuussa julkaistun yliopistollisen seurantatutkimuksen mukaan goottikulttuurin samaistuvilla teineillä on ikätovereitaan suurempi riski masentua ja käyttäytyä itsetuhoisesti.

Vai olisiko niin, että mustanpuhuva ja kauhuromanttinen goottikulttuuri vetoaa enemmän sopeutumattomiin – vähän sellaisiin kuin sen englantilaiset ja etuoikeutut esi-isät 1700-luvulla?

Sarjasta Taiteen maantiede tunnettu tutkija-toimittaja Andrew Graham-Dixon ei jätä hyödyntämättä tätä kytköstä nykyaikaan, vaikka kolmiosainen Gotiikan jäljillä on vain johdatus gotiikaan kuvalliseen ja kirjalliseen historiaan.

Ensimmäinen jakson esimerkit ovatkin olettavasti tuttuja alaa harrastaneille, alkaen Horace Walpolen Otranton linnasta (1764), ensimmäisestä goottilaisesta kauhuromaanista. Salaperäisen synkkä linna on mustiin pukeutuneelle Graham-Dixonille myös kätevä vertauskuva avausjaksossa, jonka punaisena lankana hän juoksuttaa ajatusta gotiikasta jonkinlaisena salaisena mentaalihistoriana.

Graham-Dixon nostaa esiin useita muitakin kirjoja, mutta on parhaimmillaan kuvataiteen ja arkkitehtuurin tulkitsijana – muun muassa kurkistaessaan Walpolen itselleen rakennuttamaan melkein kermakakkumaiseen linnaan, Strawberry Hilliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat