Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kello viiden tee tulee usein Itä-Afrikasta

Radio ja TV
 
Yle
Simon Reeve tapasi kenialaisen teenviljelijän Samuel Tibin selvittäessään, mistä brittien juoma tee on peräisin.
Simon Reeve tapasi kenialaisen teenviljelijän Samuel Tibin selvittäessään, mistä brittien juoma tee on peräisin. Kuva: Yle
Matkadokumentti
Simon Reeve teen jäljillä
Tea Trail with Simon Reeve,
Britannia 2014
Teema klo 21.00

 

Teekupponen on olennainen osa brittien elämäntapaa, mutta he ovat yllättävän vähän kiinnostuneita teepussiensa sisällöstä ja varsinkaan siitä, mistä kaukaa se on kuppeihin matkannut.

BBC:n uudemman polven matkadokumentaristi Simon Reeve lähti Itä-Afrikkaan ottamaan selvää, millaista reittiä tee heille tulee. Suurin osa brittien juomasta teestä on peräisin Keniasta, heidän entisestä siirtomaastaan.

Juuri britit saivat kenialaiset viljelemään teetä alun perin. Reeve kertaa maan veristä siirtomaahistoriaa ja näyttää, miten teestä on tullut nyky-Keniassa miljoonabisnes. Mitä isommaksi se on kasvanut, sitä pahemmiksi ovat kasvaneet myös ikävät sosiaaliset ilmiöt sen liepeillä ja muuallakin Itä-Afrikassa: prostituutio, hiv-orvot ja lapsityövoiman käyttö. Reeve käy Kenian lisäksi myös Ugandassa.

Teema esittää parhaillaan Reeven muitakin dokumentteja ja sarjoja. Ennen teedokumenttia nähtiin kahvista vastaavanlainen ohjelma, jossa Reeve matkusti Vietnamiin. Syyskuussa esitetään kolmiosainen sarja Simon Reeve ja mahtavat joet.

Reeve on brittiläisittäin sliipattu versio reppureissaajasta. Hän kantaa huolta yhteiskunnallisista epäkohdista mutta etsii myös myönteisiä esimerkkejä, kuten Ugandasta reilun kaupan teenviljelijöitä. Paikalliset ihmiset ovat pääosassa, ja Reeve osaa lähestyä heitä luontevasti ja itseään korostamatta.

Teedokumentissa hän muun muassa nauttii iltapäiväteensä masai-heimon parissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat