Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuokiokuva isä ja poika Renoirin kesästä vuonna 1915

Radio ja TV
 
Yle
Christa Thèret näyttelee Andréeta, joka tulee Auguste Renoirin (Michel Bouquet) taloon muusaksi.
Christa Thèret näyttelee Andréeta, joka tulee Auguste Renoirin (Michel Bouquet) taloon muusaksi. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Renoir ★★★
Ranska 2013
Ohjaus Gilles Bourdos
Pääosissa Michel Bouquet, Christa Théret, Vincent Rottiers
Teema klo 21.55

 

Auguste ja Jean Renoir ovat inspiroiva aihe: kaksi ranskalaisen taiteen keskeistä nimeä, isä ja poika, taidemaalari ja elokuvaohjaaja.

Gilles Bourdosin parin vuoden takainen elokuva on tuokiokuva isän ja pojan suhteesta kesällä 1915, ensimmäisen maailmansodan ajalta. Isä on vanha ja raihnainen mutta jatkaa edelleen maalaamista. Hän on vetäytynyt asumaan Etelä-Ranskaan, jonne Jean saapuu haavoituttuaan rintamalla.

Isä Renoirin iloksi taloon on saapunut uusi malli, Andrée, joka herättää hänet vielä uuteen luomiskauteen. Myös Jean ihastuu tähän, ja Andréesta tulee lopulta hänenkin muusansa ja elokuviensa ensimmäinen tähti. Kesällä 1915 he kuitenkin vasta katsovat elokuvia yhdessä.

Elokuva on melko perinteinen taiteilija ja muusa -kuvaus, sillä erolla, että taiteilijoita on kaksi. Andrée ( Christa Thèret ) on tavanomainen yhdistelmä luonnonlasta ja estotonta prostituoitua, mutta elokuvassa on myös pohdintaa muusan kohtalosta. Renoirin talo on täynnä naisia, jotka ovat tulleet sinne ensin malleiksi ja päätyneet piioiksi.

Bourdos ohjaa herkkyydellä, mutta hitaasti etenevässä elokuvassa on enemmän tunnelmointia kuin draamaa. Pääasiaksi nousee Mark Lee Ping Binin (muun muassa Wong Kar Wain In the Mood for Love) pehmeän värikylläinen kuvaus. Michel Bouquet tekee Auguste Renoirin roolin taitavasti pienillä eleillä. Vincent Rottiersin Jean on sen sijaan ihmeen väritön.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat