Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvey Keitel: Naiset mahdollistivat Reservoir Dogsin

Harvey Keitel korostaa haastattelussa naisten roolia äijämäisen elokuvan synnyssä

Radio ja TV
 
Nelonen
Reservoir Dogs on tarina täydelliseksi suunnitellusta ryöstöstä. Yhdessä päärooleista on Harvey Keitel.
Reservoir Dogs on tarina täydelliseksi suunnitellusta ryöstöstä. Yhdessä päärooleista on Harvey Keitel. Kuva: Nelonen

Quentin TarantinonReservoir Dogsista (USA 1992) tuli ilmiö, jota jäljiteltiin kyllästymiseen asti. Se käynnisti aallon art house -väkivaltaa, valikoivalle yleisölle suunnattuja kovaksikeitettyjä rikoselokuvia.

Nykyään Tarantino nähdään taitavana tyylittelijänä, mutta ei hänkään päässyt tekemään esikoistaan tuosta vain. Yhden pääroolin näytellyt Harvey Keitel muisteli Reservoir Dogsin syntyvaiheita Tšekissä Karlovy Varyn elokuvafestivaalilla.

"Muistakaa Lily Parkerin nimi. Hän toimitti Reservoir Dogsin käsikirjoituksen minulle", Keitel sanoo painokkaasti. "Heti lukiessani tiesin, että se oli poikkeuksellinen ja pakko toteuttaa."

Keitel oli Tarantinon ja hänen tuottajakaverinsa Lawrence Benderin suosikkinäyttelijä konnakoplan tähdeksi. Benderin vaimo tunsi Palmerin, joka taas oli työskennellyt Keitelin kanssa maineikkaassa Actor's Studiossa.

"Mutta kukaan ei halunnut antaa rahaa Reservoir Dogsin tekemiseen", Keitel jatkaa. "Sitten tuli toinen nainen, Ronna Wallace, joka järjesti rahat. Hän hoiti myös Pahan poliisin rahoituksen."

Lily Palmerin nimi on vielä aika helppo kaivaa esiin Reservoir Dogsin legendan taustoilta, mutta Ronna Wallacesta on kuultu vähän.

Koko 1990-luvun Wallace toimi executive producer -nimikkeellä elokuvissa, joista tärkeimmät ovat Reservoir Dogs ja Abel Ferraran Paha poliisi (1992). Keitel näytteli molemmissa.

Reservoir Dogs on erittäin äijämäinen elokuva. Kymmenen miehen pieleen menevästä ryöstökeikasta kertovassa leffassa ei juuri näy naisia edes sivurooleissa.

Keitelin tausta-anekdootteja voi lukea kahdella tavalla. Toisaalta Hollywood ei ehkä ole niin miesvaltainen kuin luullaan. Toisaalta anekdootit osoittavat, että jos naiset käyttävät valtaa, tekevät he sen kulisseissa.

Kiva, että Keitel nostaa naisia esiin varjoista, vaikka on itsekin aika äijämäinen. Yleensä Reservoir Dogsin toteutuminen on kirjattu hänen ansiokseen.

Reservoir Dogsin taustatarina korostaa myös, että elokuvien tekemisessä yhteydet oikeisiin ihmisiin ovat kaikki kaikessa. "Näissä töissä on paljon samaa kuin rakkaudessa. Molemmissa sitä toivoo, että tapaa sen oikean", kuten Keitel sanoo.

Keitelillä (s. 1939) on ollut onnea töissä. Hän aloitti uransa Martin Scorsesen elokuvissa Sudenpesä (1973) ja Taksikuski (1976), joissa jäi tosin vähän Robert De Niron varjoon.

Tärkeitä päärooleja alkoi tulla oikeastaan vasta 1990-luvulla, yli viisikymppisenä. Pahan poliisin ohella muistettavimmat olivat Jane Campionin Pianossa (1993) ja Wayne Wangin elokuvissa Smoke ja Blue in the Face (molemmat 1995).

"Smoken käsikirjoitus vain jatkui ja jatkui enkä päässyt siihen millään sisään. Suostuin kumminkin, kun Paul Auster oli tehnyt niin kovasti töitä kirjoittamisen kanssa. Nyt olen iloinen siitä, mutta tajusin koko jutun vasta jälkikäteen."

Parhaimmillaan Keitel tuntuu olevan kertoessaan sattumuksia elokuvien takaa. Hän tuskastuu, jos pyydetään analysoimaan roolisuorituksia tai elokuvia. "Ei minulla ole mitään suurta elämän filosofiaa", hän parahtaa. "On vain ollut etuoikeus työskennellä hyvien ohjaajien kanssa."

Uusimpana etuoikeutenaan Keitel mainitsee näyttelemisen Paolo Sorrentinon kanssa elokuvassa Youth, jota odotetaan Suomen valkokankaille tammikuussa. Italialainen Sorrentino on juuri nyt Euroopan kuumimpia ohjaajanimiä.

Monet parhaista rooleistaan Keitel on tehnyt Hollywoodin isojen studioiden ulkopuolella, mutta ei hän karsasta unelmatehdastakaan.

"Sieltä on tullut hienoja tarinoita, jotka ovat vaikuttaneet ihmisiin. Toisinaan Hollywood on ollut kirous, mutta en haluaisi olla ilman sitä."

 

Reservoir Dogs Nelosella
klo 22.00.

Harri Römpötti
Karlovy Vary

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat