Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter von Bagh oli elementissään radio-ohjelmissa

Elämää suuremmat elokuvat -sarjassa kuuluu toimittajan laaja yleissivistys

Radio ja TV
 
Yle
Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman loistavat ikuisesti vuonna 1942 valmistuneessa Casablancassa. Yle esitti elokuvan viime sunnuntaina. Tänään on vuorossa Peter von Baghin radio-ohjelma elokuvasta.
Humphrey Bogart ja Ingrid Bergman loistavat ikuisesti vuonna 1942 valmistuneessa Casablancassa. Yle esitti elokuvan viime sunnuntaina. Tänään on vuorossa Peter von Baghin radio-ohjelma elokuvasta. Kuva: Yle
Arvio: kulttuurisarja
Elämää suuremmat elokuvat
Suomi 1984–1993
Radio 1 klo 17.20
Uusinnat tiistaisin klo 22.15

 

"Elokuvassakin tärkeintä on se, mitä ei nähdä. Jostain pinnan alta tulee se hienoin asia." Näin Peter von Bagh vertaili radiota ja elokuvaa, kun haastattelin häntä Helsingin Sanomien Kuuleeko Suomi? -kesäsarjaan 25. elokuuta 2011.

Von Baghin (1943–2014) suuri rakkaus oli tietenkin elokuvataide. Hänelle itselleen yksi mieluisimmista itseilmaisun välineistä oli kuitenkin radio, jossa hän aloitti jo lukiolaisena tehdessään ensimmäiset juttunsa Ylen Oulun toimitukselle vuonna 1961.

Parikymppisenä von Bagh toteutti jo merkittävän Suuria elokuvaohjaajia -radiosarjan, johon hän onnistui haastattelemaan muiden muassa pohjoismaisen elokuvan ensimmäisenä mestarina pidettyä tanskalaista Carl Th. Dreyeriä, joka kuoli neljä vuotta myöhemmin.

Von Baghin radiotyöt eivät keskittyneet pelkkään elokuvaan, vaan mukana oli esimerkiksi musiikkia ja Yhdysvaltain historiaa käsitteleviä sarjoja sekä ajankohtaisjournalismia Tänään iltapäivällä- ja Makasiini-ohjelmissa.

Yle Radio 1 uusii loppuvuoden aikana 18 jaksoa Peter von Baghin Elämää suuremmat elokuvat -radiosarjasta. Sarjaa tehtiin vuosina 1984–1993 kaikkiaan sata jaksoa. Vaikka von Baghille itselleen rakkain hänen radiotöistään oli Kohtaaminen vuodelta 1976, voidaan Elämää suuremmat elokuvat -sarjaa pitää elokuvahistorioitsijan päätyönä radiossa.

Sarjan jaksot ovat kuin pitkiä elokuvakritiikkejä, joissa teos puretaan lukemattomista näkökulmista. Elokuvia lähestytään esimerkiksi niiden syntyprosessin, teknisen toteutuksen, näyttelijäntyön tai katselukokemuksen psykologisoinnin kautta.

Taustalla kuuluu niin kulloisenkin teoksen tuntemus, kuin myös laaja yleissivistys, joka auttaa peilaamaan elokuvaklassikoita esimerkiksi niiden valmistumisajankohdan yhteiskunnallisiin ja poliittisiin olosuhteisiin.

Edistyksellisimmillään Elämää suuremmat elokuvat oli kuitenkin äänisuunnittelussa. Olennainen osa sarjaa ovat äänisitaatit käsittelyssä olevista teoksista. Sittemmin tällaisesta tyylistä tuli itsestäänselvyys vaikkapa Radiomafian ja Yle Radio 1:n kulttuuriohjelmissa.

Von Bagh lienee saanut aiemmissa radiotöissään kehittämäänsä akustiseen käsialaan vaikutteita vanhoista kuulokuvaohjelmista, joissa yhdisteltiin esimerkiksi esitelmää ja äänitehosteita. Toisaalta vaikuttimena ovat voineet olla myös itse elokuvat.

Tänään kuullaan Elämää suuremmat elokuvat -sarjan kaikkien aikojen ensimmäinen jakso kesäkuulta 1984. Siinä analysoitavana on Michael Curtizin Casablanca vuodelta 1942.

Osa elokuvista esitetään myös Yle Teeman Kino klassikko -lähetyspaikalla radioesittelyn jälkeen. Casablancan kohdalla televisio otti varaslähdön esittämällä sen jo viime sunnuntaina. Elokuva ei ole katsottavissa Areenassa.

Peter von Baghin radiotyöt Yleisradiossa loppuivat kuin seinään vuonna 1995. Kuten monen muunkin tekijän kohdalla, se ei ollut kiinni hänestä itsestään.

Omena ei kuitenkaan ole pudonnut kauaksi puusta. Von Baghin poika Juhana von Bagh on ohjannut kaksi merkittävää kuunnelmasarjaa Rakkaudella, Rauli Badding ja Tuntematon sotilas.

Peter von Bagh (1943–2014) teki ensimmäiset radiojuttunsa jo vuonna 1961.
Peter von Bagh (1943–2014) teki ensimmäiset radiojuttunsa jo vuonna 1961.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat