Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viimeiset eeppiset Shakespeare-samurait

Radio ja TV
 
Yle
Akira Kurosawan (1910–1998) Ran oli samuraielokuvien mestarin viimeinen suuri elokuva.
Akira Kurosawan (1910–1998) Ran oli samuraielokuvien mestarin viimeinen suuri elokuva. Kuva: Yle
Arvio: elokuva
Ran ★★★★★
Japani 1985
Teema klo 21.00

 

Akira Kurosawa (1910–1998) muistetaan etenkin eeppisten samuraielokuvien mestarina, vaikka hän teki pitkällä urallaan paljon muutakin. Tasan 30 vuotta sitten sai ensi-iltansa niistä viimeinen, Ran.

Kurosawa otti samuraielokuviinsa vaikutteita amerikkalaisista villin lännen leffoista, minkä takia osa japanilaisista kriitikoista moitti häntä liian länsimaiseksi.

Ranista tuli Kurosawan uran ylivoimaisesti kallein tuotanto, itseasiassa koko Japanin kallein elokuva siihen mennessä. Se ei kuitenkaan syntynyt helposti.

Kurosawan ura oli ajautunut vaikeuksiin jo 1960-luvulla. Edellisen samuraielokuvansa Kagemusha – varjokenraali (1980) hän sai tehdyksi vain, koska George Lucas ja Francis Coppola auttoivat hankkimaan rahoituksen.

Samurait olivat sotilasluokan jäseniä Japanin feodaaliajalla 1200–1600-luvuilla. Useat Kurosawan parhaista lajityypin elokuvista perustuivat William Shakespearen näytelmiin. Kuuluisin niistä, Seitsemän samuraita (1954) oli kuitenkin alkuperäiskäsikirjoitus.

Kurosawa oli kirjoittanut Ranin ensimmäisen version jo 1970-luvun puolivälissä. Se sijoittui Sengoku-kaudelle, jolloin sodat repivät Japania ja kertoi sotaherrasta, jolla oli kolme poikaa.

Vasta tarinan kehittyessä Kurosawa huomasi, että se muistutti Shakespearen Kuningas Learia. Sen jälkeen hän lainaili Shakespearelta jälleen tietoisesti.

Ran tarkoittaa kaaosta, kapinaa tai häiriötä. Se viittaa sotaisaan aikakauteen, mutta myös sotaherra Hidetora Ichimonjin ( Tatsuya Nakadai ) ympärillä vellovaan valtataisteluun.

Valta, sen himo ja turmeleva vaikutus olivat Kurosawan vakioteema. Ranissa vanha mestari rakensi sille uransa vaikuttavimmat, suorastaan oopperamaiset, puitteet. Ran on melkeinpä huumaavaa katsottavaa.

Kurosawa ohjasi vielä muutaman elokuvan, mutta ne olivat keveitä sormiharjoitelmia verrattuna Ranin majesteettisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat